Vissza a tartalomjegyzékhez

Hubert József
Félkatonai szervezet a szélsőjobbon
A Jobbikkal támadja az MSZP a Fideszt

Gátépítés és a hadisírok gondozása, háborús helyzetben a hon védelme - Vona Gábor, a Magyar Gárda alapító elnöke szerint ezek a feladatok várnak a Jobbik által alapított (nevében legalábbis) félkatonai szervezetre, amely a későbbiekben megalapítandó Nemzetőrség gerincévé kíván válni.


Vona Gábor

„A Magyar Gárda (…) üzen mindazoknak itthon és a nagyvilágban, akik nemzeti széttagoltságunkban, megtörtségünkben és megsemmisítésünkben érdekeltek: Nem hagyjuk!” - olvasható a Magyar Gárda alapító nyilatkozatában. A még meg sem alakult szervezetről csak néhány konkrétumot lehet tudni: a zászlóbontás két hét múlva lesz, augusztus 25-én az avatási ünnep alkalmából 56 gárdista tesz esküt, majd veszi át Für Lajostól, az Antall-kormány volt honvédelmi miniszterétől, Deutsch-Für Tamás, Orbán Viktor kabinetvezetőjének az apósától az oklevelét.
A parlamenti pártok többsége elhatárolódott a szervezkedéstől. Így Für Lajos volt pártja, az MDF „megdöbbentőnek és elkeserítőnek” nevezte az egykori tárcavezető részvételét az „árnyékhadsereg” alakuló ülésén, melynek szerintük célja a csendes többség megfélemlítése.
Az MSZP szerint a gárda létrehozása a párizsi békeszerződésbe ütközik, és alkalmas arra, hogy az emberekben félelmet keltsen. „Az SZDSZ elfogadhatatlannak tartja a nyilas terror alatt használatba vett, majd az elmúlt évek szélsőjobboldali rendezvényein újra felemelt árpádsávos zászló térnyerését, amely immár egy félkatonai szervezet jelképévé válhat” - kommentálta Kóka János, az SZDSZ elnöke a szervezet megalakulását.