Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Nem jött be az angol álom
Magyarok lettek a modernkori rabszolgaság áldozatai

Egyre több károsultja van az Írországban munkát kínáló, Békés és Csongrád megyében megjelent hamis hirdetéseknek. A magyarokat albérleti szerződéssel várta a hirdetés feladója, aki amint megkapta a lakbérért és a kaucióért járó 300 euró (mintegy 75 ezer forint) összeget, azonnal eltűnt. Londonban a csalások sorozatára bukkantak a rendőrök, amit egy román-magyar csoport követett el, akik a kiutazás után még egy éjszakára szállást is biztosítottak a hiszékeny munkavállalóknak.

Hamis írországi állásajánlatok jelentek meg Békés és Csongrád megyei hirdetési újságokban, aminek nyomán egyre több átvert áldozat jelentkezik a külügyi tárcánál.
A szaktárcát a dublini nagykövetség értesítette, hogy a déli megyékben megjelenő hirdetési újságokban nyelvismerettel nem rendelkezőknek festő, építőipari segédmunkás, asztalos, burkoló munkakörben kedvező bérezéssel a zöld szigetre munkásokat keresnek. A hirdetés feladója azonban nem létező címre adott át lakásbérleti szerződést, és nem teljesíti a fizetség ellenében vállalt további szolgáltatásokat sem. A kiutazott magyar állampolgárok közül még négyen Írországban tartózkodnak, hazautazásukról a nagykövetség gondoskodik majd.
„Nagyon nehéz most szavakat találni, aggódom, mert a fiammal csak nagyon keveset tudtunk beszélni telefonon, egyelőre várunk” - nyilatkozta a Heteknek a hamis állásajánlattal Dublinba csalt egyik berényi fiatal édesanyja. Mint mondta: „Egy hirdetési újságban olvastak arról, hogy asztalost keresnek Írországba. Kaptunk a lehetőségen, hiszen a fiamnak, Zolinak is ez a szakmája, és éppen alkalmi munkából éldegéltünk. A jobb megélhetés reményében vágott neki a dublini útnak ám, helyette nagyon csúnyán becsapták. Legalább háromszázezer forintot öltünk bele ebbe az útba, ráadásul egy részét kölcsön kértük” - teszi hozzá keserűen az anyuka.