Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Országonként változó üdülési szokások
Vakációs hangulatban a fél világ

Augusztus első fele a vakációzók naptárában a legtöbbet bejelölt időszak. Százmilliók kelnek útra, hogy kipihenjék vagy éppen jól kisportolják magukat. Ahány ország, annyi szokás, de a tradíciók az idővel is változnak: az évtizedekig elzárt orosz turisták most a világ üdülőparadicsomainak legkedveltebb vendégei, míg az amerikaiak többsége
inkább otthon marad.

Franciaországban immár több mint hetvenéves hagyománya van a nyári szabadságnak, mivel Léon Blum baloldali kormánya 1936-ban a világon elsőként vezette be a kéthetes fizetett szabadság fogalmát. A hetvenéves évforduló kapcsán készített dokumentumfilmekben sokan úgy emlékeztek vissza, hogy az első fizetett szabadság olyan volt számukra, mint egy álom: sokan ugyanis először azt hitték, hogy valójában elbocsátották őket, és a két hét letelte után már nem lesz hova visszamenniük dolgozni. A fizetett két hét az elmúlt hetven évben végül ötre bővült, és mára már minden munkavállalónak természetes, hogy nyáron (is) hosszabb szabadságra utazhat. A nagy nyári szabadság a tanév végét követően kezdődik el, ezen a hétvégén a televíziók és a rádiók műsorai ebben az évben is szinte kizárólag csak a vakációról szóltak.
Július második hetében indulnak el a korai nyaralók, ezt követően minden egyes hétvége egy kisebb szükségállapotra hasonlít. Milliók szállnak ilyenkor vonatra, illetve ülnek autóba, a rádiók óráról órára számolnak be arról, hogy melyik úton hány kilométeres a nyaralók által okozott dugó, az egész ország nyaralási lázban ég. Augusztus első hetére gyakorlatilag kiürül Párizs, amit jól jellemez az a tény, hogy a hónap során ingyenes a parkolás a városban. A kisvárosokban bezárnak az ország működésének alapegységei, a pékségek is, és egy-egy körzetben a szabadságról már korábban visszatért pék süti a kenyeret.
Az úti célokat illetően természetesen előnyt élveznek a tengerparti üdülők, és sokan választják Korzikát, illetve a többi francia szigetet, de kedvelt vakációs helyszínnek számítanak a korábbi észak-afrikai gyarmatok, Marokkó és Tunézia is.