Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
Csak semmi pánik!
Villásreggeli Tasnádi Péterrel és Bodnár Józseffel

Szakáll, gyere, nyisd a kaput, megérkeztek a riporterek - kiabálja a bástyasétányon álldogáló Tasnádi Péter. Szakáll, polgári nevén Bodnár József kastélya Budafokon áll, és ha valakinek nem lenne elég az átlagos családi házak közül nem kicsit kirívó, őrtornyos palota, július közepe óta a kastély vendége is borzolhatja az idegrendszereket: itt tölti ugyanis házi őrizetét Tasnádi Péter, az első számú magyar „keresztapa.”


Fotó: Somorjai László

Bodnár József ma már egyáltalán nem szakállas, ám a korabeli tablókon a Ferencváros focicsapatának gyúrójaként még dús arcszőrzettel áll. Ebből a korszakból ered beceneve. A kastély alsó szintjén található rendelőjének falait szinte elfedik a csapatképek. A koraiak közül az egyiken a Nyilasi-féle Fradi első sorának közepén áll Bodnár, jellegzetesen karba tett kézzel - a poszter a hetvenes évek közepén készülhetett. De vannak itt frissebb képek is, például a 2004-es athéni olimpiáról: Bodnár gyúró a magyar csapat tagjaival vonul a megnyitó ünnepségen, kék formaruhában, elegáns kalapban.
Bodnár József neve fogalom a gerincgyógyításban. Bár sehol nem reklámozza magát, és hivatalos rendelési idő sincs, páciensei szinte egymásnak adják a kilincset.

- Tizenkét masszőri oklevelet szereztem az évek során, és nemcsak sportolókat, hanem műtét előtt álló betegeket is kezeltem és kezelek - mondja.
Ahogy fogadott a kapuban, és ahogy beszélgetünk, kifejezetten szelíd embernek tűnik. Pedig azt olvastam önről, hogy miközben ismert sportmasszőr volt, egyben a budapesti éjszaka egyik hírhedt figurájaként is számon tartották.
- Ne szépítsük, az ördög legjobb katonája voltam. Azt is megcsináltam, amit nem mondott. De már megváltoztam.
Hogyan tudta összeegyeztetni a gyógyítást, az embereken való segítést az erőszakkal, a verekedésekkel?
- Erre nem tudok más magyarázatot adni, mint hogy leuraltak a sötétség erői. Mert tényleg úgy volt, hogy napközben kezeltem a sportolókat, a beteg gerinceket, aztán este felvettem a selyeminget, egy kiló aranyat a nyakamba, a csuklómra, és irány az éjszaka. Mindenem megvolt, de a hatalom is kellett. Élveztem, hogy bármit el tudtam intézni, és sokszor elég volt a verbális agresszió. Persze nem mindig.