Vissza a tartalomjegyzékhez

Lukács András, Párizs
Vérdíj Líbiának
Sarkozy kiengesztelte Kadhafit

Nicolas Sarkozy francia és Moammer Kadhafi líbiai elnök sikerét hozta a bolgár ápolónők kiszabadítására indított diplomáciai akció. Sarkozy a legutóbbi EU-csúcs után ismét bizonyíthatta: igazi „megoldó” ember, míg a veterán líbiai diktátor Amerika után Európa felé is kitört az elszigeteltségből. Ráadásul most nem neki kellett fizetnie a kapcsolatok helyreállításáért, hanem a koncepciós vádak alapján halálra ítélt túszokért cserébe vámmentességet, autópályákat, turisztikai előnyöket kapott, nem beszélve az uniós országok által összekalapozott négyszázmillió dolláros „fájdalomdíjról”.

A szabadon engedett ápolónők kedden reggel kilenc óra körül érkeztek meg a francia elnök különgépével a szófiai repülőtérre, ahol családtagjaik mellett Georgi Parvanov elnök várta őket. Parvanov azonnali elnöki kegyelemben részesítette az öt ápolónőt és a velük együtt elengedett palesztin származású, de immár bolgár állampolgársággal rendelkező orvost.
Az ápolónőket negyvennyolc órás maratoni tárgyalást követően engedték szabadon, amelynek során Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa, Cecilia Sarkozy, a francia elnök felesége, illetve Claude Guéant, a francia elnöki hivatal kabinetfőnöke próbálta rávenni Kadhafi ezredest, hogy engedje hazatérni a közel kilenc éve fogva tartott ápolónőket.