Vissza a tartalomjegyzékhez


Emelt szintű érettségi

RETORIKA
2500 lázadó, őrült bennszülött tombol a szomszédos teremben. Nyugtassa meg őket! Bármely ősi nyelvet használhat, kivéve a latint és a görögöt.

BIOLÓGIA
Hozzon létre szilícium alapú életet! Becsülje meg az eltéréseket az elkövetkező emberi kultúrákban, ha ez az életforma 500 millió évvel ezelőtt kifejlődhetett volna. Állításait tényadatokkal bizonyítsa is!

ZENE
Írjon zongorakoncertót! Hangszerelje, majd adja elő furulyán és dobon! Segítségképpen a széke alatt talál egy zongorát.

KATONAI SZAKÉRTELEM
Egy nagy kaliberű lőfegyver darabjait találja az asztalán. Mellettük fekszik egy nyomtatott használati utasítás bantu nyelven. Tíz perc múlva egy éhes bengáli tigris csatlakozik önhöz. Tegye meg az ön által szükségesnek ítélt lépéseket! Legyen kész utólag felülvizsgálni döntéseit.

ATOMFIZIKA
Létesítsen láncreakciót vagy atommáglyát, tetszés szerint. Vázolja egy magfúziós erőmű tervét!

KÉMIA
Szubtrópusi körülmények között állítson elő szupravezetőt! Állítson elő kénessavat! Vágja ketté, majd illessze össze újra! Mit lát?

MATEMATIKA
Alkosson hiperkomplex számokból konkáv halmazt, amely a recipriverexkluzív (önmagán kívül bármely más számmal egyenlő) számok halmazának részhalmaza! Ábrázolja ötdimenziós koordináta-rendszerben! Kösse össze a pontokat úgy, hogy a kialakuló geometriai alakzat a szögfelezőivel együtt Tapsi Hapsi képét adja ki!

FÖLDRAJZ
A kőolaj és a kőszén keletkezésének folyamata, mérföldkövei - összehasonlítás. Mutasson példákat (saját gyűjtés), játssza le a folyamatokat! Kőzet- és anyagfelismerés: U236, ózon, deutérium, kurcsatóvium, neodézium. Mutassa be, elemezze!

FILOZÓFIA
Vázolja az emberi gondolkodás fejlődését! Mérje fel ennek jelentőségét! Hasonlítsa össze valamely más gondolkodás fejlődésével! Térjen ki a lét tarthatatlanságát igazoló elméletekre! Adjon kézzelfogható megoldást (ne kövessen el öngyilkosságot a vizsga végéig)!