Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Dr. Gyilkos
Muzulmán orvosok a terrortámadások hátterében

A múlt heti londoni és skóciai terrortámadások kitervelésével és elkövetésével gyanúsítottak valamennyien a brit egészségügyben dolgozó orvosok vagy gyakornokok voltak, ami azt bizonyítja: a Nyugat-gyűlölet nem az elkeseredett rétegek sajátossága. A merényletek ugyanakkor azt is bizonyítják, megkezdődött az Irakban profizmus szintjére fejlesztett „autóbombás” merényletek exportálása a nyugati országokba, még ha egyelőre - szerencsére - annak színvonala az amatörizmus szintjén is marad.


Fotók: AP

A múlt heti londoni és glasgow-i terrortámadásokkal kapcsolatban lapzártánkig nyolc személyt tartóztattak le, valamennyien orvosként vagy gyakornokként dolgoztak vagy dolgoznak Nagy-Britanniában. A nyomozás eddigi állása szerint a merénylet kitervelője a huszonhat éves Mohammad Asha volt (kis képünkön), aki egy jordániai egyetemen szerezte meg idegsebészi képzettségét. Ashát környezete „tisztelettudó és köztiszteletnek örvendő személynek” ismerte, aki „szívesen beszélt kétéves kisfiáról vagy olyan természetes dolgokról, mint a hegymászás, a nők vagy a krikett”. A többi gyanúsítottról is elmondható, hogy arab, illetve muzulmán országban szerezték orvosi képesítésüket, majd a brit egészségügyi rendszerben dolgoztak éveken át. Ugyanakkor valamennyien kapcsolatba kerültek az al-Kaidával a Közel-Keleten töltött tanulmányi éveik során.


Ennek kapcsán a hatóságok úgy vélik, a brit egészségügyi rendszerbe való bekerülés csak ürügy és jó figyelemelterelő módszer azon több tucat arab vagy muzulmán származású orvos és gyakornok számára, akik elsősorban terrorista célból érkeztek a szigetországba. Orvosi mivoltuk ugyanakkor azért is jelent kiemelt veszélyt, mivel hivatalból hozzáférhetnek olyan veszélyes biológiai, vegyi vagy akár radioaktív anyagokhoz, például orvosi izotópokhoz is, amelyek felhasználhatók egy esetleges terrorcselekmény során.

A merényletek ugyanakkor azt is bizonyítják, hogy az iraki „autóbombás” gerillaharc elérte Nagy-Britanniát is, még ha a terrortámadások kivitelezésének minősége egyelőre el is marad az iraki támadások hatékonyságától. Azonban szakértők szerint a „kellő hatékonyság elérése” csak idő kérdése. Annál is inkább, mivel az interneten számos olyan, az al-Kaidához köthető honlap található, melyek a bombák készítéséhez és a merényletek kivitelezéséhez adnak útmutatót. Az arab nyelvű „kézikönyvben” olvasható tanácsok szerint „nem szabad az autóval szabálytalanul parkolni, túl gyorsan hajtani, és azt kapkodva elhagyni”, amennyiben a merénylő „nem mártírműveletet” hajt végre. Legutóbb szerencsére figyelmen kívül hagyták a támadók a fenti tanácsokat, ez vezethetett a lebukásukhoz.
Az online kézikönyv emellett útmutatást ad a bombák elhelyezésére is, valamint hogy milyen, nagy forgalmú helyeket - például mozikat vagy stadionokat - válasszanak a terroristák, hogyan figyeljék meg a helyszínt, hogyan játsszák ki a biztonsági őröket.
A kézikönyv internetes terjesztése lehetővé teszi, hogy a világszerte meghúzódó al-Kaida tagok első kézből jussanak hozzá az iraki robbantások tapasztalataihoz. Szakértők szerint új „terroristageneráció” van születőben, amely Irakban tanulja ki a „városi hadviselés” technikáját, hogy azt majd a nagyhatalmak és szövetségeseik ellen saját földjükön vesse be.