Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
Csak zene és semmi más
Egy természetes hang: Norah Jones

21. századunk első éveiben a híres-hírhedt fehér rapper, Eminem után Norah Jones, New York-i Dzsesszénekesnő adta el a legtöbb korongot világszerte. Ez a szép, fiatal és selymesen búgó hangú művész egyszerűen magát adja a dalokban, és ez nemcsak a hallgatóknak, de neki is bejön: eddig összesen 35 millió lemezt vásároltak tőle a zenerajongók a tengeren innen és túl. Norah nemrég Cannes-nak vette az irányt, és egy kínai rendező filmjében, a Blueberry Nightsban debütált. Természetesen a filmzenét is ő szállította.

A mindössze huszonnyolc éves Norah Jones néhány évvel ezelőtt robbant be a hazai köztudatba. Dalai korra és nemre való tekintet nélkül szedik rajongóit szerte a világon. A zongorista képzettséggel rendelkező énekesnő kritikusai szerint nem is annyira kimagasló tehetség, a hozzáértők szerint viszont egyedi hangja összetéveszthetetlenné tette a szakmában.
Jones sokak számára egyenesen „divatdiktátor” lett, miután a 2002 februárjában megjelent Come Away With Me című első albumának, nyolc (!) Grammy-díjjal mérhető sikerén felbuzdulva követők tucatjai jelentek meg a pályán. Így többek közt a grúz származású Katie Melua vagy a szintén erre a hangfekvésre „utazó” megasztáros, Oláh Ibolya. Norah viszont azóta sem változtatott a sikerrecepten: ugyanazt a finom, de gazdagon hangszerelt, dzsesszes, bluesos, popos, néhol melankolikus zenét játssza évek óta, amit várunk tőle. Dalai nemcsak háttérzenének kiválóak, de még a vájt fülűek sem találhatnak benne kivetnivalót, ha figyelmesen hallgatják. Tessék, itt egy lány, aki nem akarja kivágni a magas C-t, mint Mariah Carrey vagy Whitney Houston, nem akar nehezen emészthető dzsesszelemekkel traktálni, hanem egyszerűen csak zenélni akar, át akar adni egy életérzést, amit beszéddel - minden bizonnyal - nehezebb lenne kifejezni.
Ennek ellenére Jones nemrég a beszéd és a mimika világában is kipróbálhatta magát: Wong Kar Wai hongkongi rendező őt kérte fel egy igen testhez álló szerephez. Norah a Blueberry Nightsban egy fiatal nőt alakít, aki hosszasan keresi az igazi nagy szerelmet, miközben átutazza egész Amerikát, és természetesen számos bonyodalomba keveredik a nagy „kutatás” során.
Norah életével kapcsolatban szinte kötelezően említendő tény, hogy a híres szitárművész, Ravi Shankar vére csörgedezik ereiben. Habár az apai támasz valójában sosem volt jelen az életében, az anno tizenhat éves Geethali Norah Jones Shankart mégsem a bosszú vezérelte, amikor „önkezűleg vetett véget” atyai vezetéknevének. Norah mindig is tisztelettel beszélt apjáról, „nagyszerű embernek” tartja, de nem szívesen elemezgeti családi életüket az újságírók előtt. Elég talán annyi, hogy kilencéves koráig rendszeresen találkozott apjával, utána legközelebb csak tizennyolc évesen látta újra, amikor egyúttal féltestvérét, Anoushka Shankart is bemutatták neki. A ma nyolcvankét éves és nemrég lovaggá ütött Ravi alig pár évvel ezelőtt hallotta először Norah-t zenélni, a Grammy-díj kiosztójára pedig küldött neki egy indiai szerencsekarkötőt, amit azonban a lány nem viselt az ünnepségen.
Norah a szitárművész és Sue Jones egykori koncertmenedzser kilenc évig tartó kapcsolatának gyümölcse. Míg az apa annak idején a Beatles gitárosának, a köztudottan a hinduizmus iránt érdeklődő George Harrisonnak a mentora volt, édesanyja a gombafejűek koncertjeit szervezte.
Amikor Norah négyéves lett, a szülők útjai szétváltak, és ő anyjával Dallasba költözött. Anyja ettől kezdve tudatosan támogatta Norah zenei pályafutását, hiszen a kislány tehetsége hamar megmutatkozott: ötévesen templomi kórustag volt, hétévesen zongoraórákat vett, tinédzserként szaxofonozni tanult, tizenhatodik születésnapján pedig élete első koncertjét adta egy ifjú tehetségeket támogató kávézóban. 1996-ban és ’97-ben gimnazistaként kétszer is elnyerte a Legjobb Dzsesszénekes és a Legjobb Saját Szerzemény díjat. Ekkoriban már egy Laszlo elnevezésű bandában énekelt, amit ő maga „komor dzsessz-rocknak” nevezett. Érettségi után a dél-texasi egyetem dzsessz-zongorista szakára felvételizett. Mire a nagy nyilvánosság elé lépett, mintegy ezerórányi zongoralecke volt ujjaiban, énekóra viszont egy szál se. Ennek ellenére a műértők szerint sokkal jobban énekel, mint „billentyűzik”.
Norah bevallása szerint gyerekkorában nagy hatást gyakoroltak rá a rádióban hallott régi zenei összeállítások, valamint édesanyja nyolc lemezből álló Billie Holiday válogatása. Jones első koncertjén is a gyerekkori kedvenc, Holiday egyik dalának feldolgozását adta elő.
Bár nálunk csak három lemeze jelent meg, valójában 2001 óta legalább tizenhét albumot és több mint kétszáz dalt „dobott piacra”. Lemezei igazi hangulatzenét árasztanak: semmi történet, semmi konkrét üzenet, egyszerűen csak összejöttek a haverokkal, és néhány zsámolyra huppanva gitárt és dobot kaptak a kezükbe… Dalait hallgatva könnyen megelevenedik előttünk egy hangulatos, szivarfüstben és brandygőzben úszó lokál látványa, ahol egy fiatal lány énekel zongorája mögött szerelemről, magányról és mindenféle érzésekről. Ami nem véletlen, hiszen amikor Norah örökre megvált az egyetemi élettől, első éveit bármuzsikusként töltötte New Yorkban. „A zene tartott New Yorkban. A zenei életet annyira színesnek, izgalmasnak találtam, hogy azóta is itt élek.” Ekkoriban alapította saját zenekarát is Little Willies néven (a kedvenc énekes, Willie Nelson után), elismert dzsessz-zenészekkel. Jesse Harris, Lee Alexander és Dan Rieser, akikkel később szólóalbumait is rögzítette. A hobbizenekarnak induló formáció ma már stabil alapot jelent Norah lemezeihez, melyeknek sikere nem kevéssé múlik zenésztársain, akik egyben dalszerzők is.
A zenekar vezetője, Lee Alexander a magánéletben már évek óta Norah hűséges társa. Az apró termetű, törékeny Norah igazi álmodozó: szabadidejében szívesen hallgat AC/DC-t, halloweenkor rendszerint bolondos ruhákat ölt, de ha tehetné, egyfolytában csak a brazil tengerparton lazítana vagy görkorizna. Norah élete leghihetetlenebb eseményének a saját „szerencséjét” tartja. Egy anekdota szerint már az énekesnő maga kérte a kiadót, hogy állítsák le az eladásokat, mondván: „Ez már több a soknál!”, ő nem akarja, hogy az emberek csömört kapjanak tőle! Saját bevallása szerint a gyorsan jött siker miatt többször az összeomlás kerülgette. Ilyenkor biztos támaszt jelent számára a nála tíz évvel idősebb Lee. Segítségével eddig mindig visszaszállt a földre, hogy újra az a „kislány” legyen, akinek minden vágya, hogy legyen egy akkora Cadillacje, amibe az egész bandát bepakolhatja. (A legjobb rajongói oldal: /)