Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Dupla vizitdíj
A nyaralók ugyanúgy igényelhetik szükség esetén az orvosi alapellátást a nyaralás ideje alatt, mint a bejelentett lakóhelyükön, de mivel nem a körzeti, illetve a választott háziorvos látja el őket, így a szokásos 300 forintos vizitdíj helyett 600 forintot kell fizetniük. Ez alól csak az ügyeletet igénybe vevő sürgős ellátásra szorulók jelentenek kivételt, valamint a szakrendelésre beutalóval érkezők. Egyébként a nyaralási időszak alatt a Balatonon megerősített ügyeletet tartanak a háziorvosok.

Jobban fogy a magyar

Tovább gyorsult a népességfogyás Magyarországon - derül ki a KSH legfrissebb adataiból. A születésszám csökkenése és a halálozások emelkedése következtében a természetes fogyás idén az első négy hónapban nagyobb mértékű volt, mint 2006 ugyanezen időszakában. Az ország lakossága mintegy 10 ezer fővel csökkent, így a népesség lélekszáma az időszak végén 10 millió 56 ezer fő volt.

Nálunk a legmagasabb az adó

Az Eurostat összehasonlításából kiderül, az új EU-tagállamok között 2005-ben, Szlovéniát nem számítva, bennünket terheltek leginkább az adók. Hazánkban tavalyelőtt a GDP 38,5 százalékát vonta el az állam különféle adók és társadalombiztosítási járulékok formájában. Tavaly tovább nőtt az adóterhelés, amely így vélhetően immár az EU-átlagot is meghaladja. Az adóterhelés egyébként uniós szinten is emelkedett tavaly: a GDP 39,2 százalékáról 39,6-re nőtt, jócskán, mintegy 13 százalékponttal meghaladva az USA-ban és Japánban regisztrált mértékeket. (Összeállította: Danka Ildikó)