Vissza a tartalomjegyzékhez


Adócsökkentés 2010-től
Európai uniós dicséret és kincstári optimizmus

„Nehéz, de szükséges reformok útján jár az ország” - fogalmazott Joaquín Almunia uniós pénzügyi biztos a magyar költségvetés helyzetének értékelésekor. Az elismerő szavak mellett aggodalmát is kifejezte, mivel a reformok kivitelezésével kapcsolatban bizonytalanságokat lát. Veres János pénzügyminiszter optimista, jövőre reálbér-növekedést, 2010-től pedig adócsökkentést vetített előre.


Joaquín Almunia

Az Európai Bizottság úgy ítélte meg, hogy az unió részéről „egyelőre nincsen szükség további lépésekre, teljesíthetők a kormány erre az évre szóló tervszámai. Az államháztartás hiányának a GDP-hez képest 3 százalék körülire szorítása 2009-re jelenleg teljesíthetőnek tűnik”. Joaquín Almunia, az unió pénzügyi biztosa megerősítette, hogy „a testület pozitívan értékeli a magyar kormány kiigazítási pályán tett lépéseit, az ország jó úton van afelé, hogy végrehajtsa a tanács tavaly elfogadott ajánlásait”. A pénzügyi biztos ugyanakkor gyenge pontokat is lát a konvergenciaprogram végrehajtását illetően. „Még vannak jelentős kockázatok - fogalmazott -, el kell még fogadni a fontos szerkezeti reformlépéseket, és tovább folytatni a jelentős erőfeszítéseket” - hangoztatta.


Veres János Fotó: Somorjai László

Veres János pénzügyminiszter szintén optimistán nyilatkozott. A napokban tartott sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány a pozitív folyamatoknak köszönhetően az idei, eredetileg 6,8 százalékos államháztartási hiányt 6,4 százalékra csökkenti. A miniszter úgy számol, hogy jövőre már a lakosság is érezheti a most még makroszinten jelentkező javuló tendenciákat, mint fogalmazott: jövőre „szolid mértékű” reálbér-növekedés is elképzelhető, 2009-ben pedig 3-4 százalékkal is bővülhetnek a keresetek.
Veres János a részletek elhallgatása mellett annyit elárult, hogy a tárca adóreformot készít elő, már készen vannak az átalakítással kapcsolatos tervek. „Sok változást várható - tette hozzá - amelyek magánszemélyeket és vállalkozásokat is érinteni fognak. A módosításoknak köszönhetően 2009-ben már érdemben csökkenhet az adóteher” - ígérte Veres. Emlékeztetett arra, hogy a konvergenciaprogramban megfogalmazta a kormány, hogy 2010-ben a mostani 38,6 százalékról 37 százalékra csökken az adóteher mértéke. „Radikális adócsökkentésre nincsen esély - szögezte le -, de érzékelhető mértékűre igen.”