Vissza a tartalomjegyzékhez

Széchey Noémi
Figyelmeztetés Sarkozynek
Elmaradt a kék hullám Franciaországban

A vasárnapi parlamenti választások eredményeképpen máris le kellett mondania az alig több mint egy hónapja felállt új kormánynak Franciaországban, miután a baloldal magához térésének egyik jeleként a jobboldali kormány egyik kulcsfigurája, Alain Juppé saját körzetében alulmaradt szocialista ellenfelével szemben. A szocialisták vártnál jobb szereplésének hírét talán csak az szárnyalta túl, hogy Ségolčne Royal, volt elnökjelölt bejelentette: huszonkilenc év után szakított élettársával, François Hollande-dal, a szocialista párt főtitkárával.

A június elejei elsöprő elnökválasztási győzelem után hiába ígérte Nicolas Sarkozy, hogy a jobboldal „kék hulláma” teljesen átrendezi a francia politikai térképet. A vasárnapi helyhatósági választásokon pártja, az UMP ugyan erős többséget szerzett (324 helyet az 577 fős nemzetgyűlésben), de a közvélemény-kutatások által előre jelzett földcsuszamlásszerű győzelem elmaradt. (A jobboldal ez alkalommal kevesebb helyet szerzett meg, mint Jacques Chirac vezetése alatt 1995-ben, majd 2002-ben.)
A franciák - igaz, rekord távolmaradás mellett - mintha csak Sarkozy azon kampányígéretét valósították volna meg, miszerint olyan erős ellenzéket akar, akivel szorosan együtt lehet és kell is működni. A baloldal felé való nyitás jegyében lett Bernard Kouchner szocialista politikus az új francia külügyminiszter.
A vasárnapi választás eredményét a legtöbb elemző a francia választók érettségének jeleként értelmezi, miszerint a franciák akarják a változást, de nem bármi áron, hanem csak megfelelő társadalmi párbeszéd eredményeképpen. Az 56 százalékos többséggel ugyanis Nicolas Sarkozynek lehetősége lesz véghezvinni az általa elképzelt, a jóléti állami ellátásokhoz igencsak hozzászokott franciáknak adott esetben komoly érvágást jelentő reformokat, azonban a figyelmeztetés egyértelmű: ehhez meg kell szereznie a társadalom vártnál szélesebb rétegeinek a támogatását. Ennél is nagyobb érvágást jelent azonban számára az, hogy elvesztette a jobboldal egyik „erős emberét”, Alain Juppét, aki alulmaradt szocialista kihívójával szemben. A Jacques Chirac elnöksége alatt miniszterelnöki posztot is betöltő Juppé a környezetvédelemért és a fenntartható fejlődésért felelős minisztériumot irányította (volna). Az új francia kormány miniszterelnöke, Francois Fillon azonban még a parlamenti választások előtt bejelentette, hogy minden olyan miniszternek - beleértve saját magát is - mennie kell a kormányból, aki nem szerzi meg saját körzetében a választópolgárok támogatását.
A parlamenti választások második fordulójára valamelyest magához térő szocialista párt berkeiben lezajló változást jelzi az is, hogy a héten megjelenő, Egy kudarc kulisszatitkai című könyvében Ségolčne Royal volt elnökjelölt közhírré tette: szakított korábbi élettársával, négy gyermeke apjával. „Arra kértem François Hollande-ot, hagyja el a családi otthont, és máshol élje meg az újságokban és könyvekben kiteregetett érzelmi életét” - jelentette be Royal, anélkül, hogy a szakítás pontos időpontjáról hajlandó lett volna bármit is mondani. A többek között „élettársi hűtlenség” miatt „menesztett” Hollande, a szocialista párt főtitkára 1978 óta volt Royal társa. A két politikus közötti viszony megromlása már az elnökválasztási, majd a parlamenti választási kampány során még inkább szembeötlő volt a rendszeresen egymásnak ellentmondó, vagy gyökeresen ellentétes álláspontot képviselő megnyilvánulások alapján, azonban Royal a kampány során mindvégig igyekezett a látszatot fenntartani.
A magánéleti válság azonban egyre nyilvánvalóbb politikai versengéssé is fajult, ami jelentősen rányomta a bélyegét a szocialista kampányra is.
A versengés pedig mára már élesbe fordulni látszik: a könyv megjelenésével egy időben Royal bejelentette, indul a PS megüresedő főtitkári tisztségéért (melyet jelenleg Hollande tölt be), amennyiben megszerzi a párt támogatását a várhatóan jövőre sorra kerülő következő pártkongresszuson.