Vissza a tartalomjegyzékhez


Az egyiptomi Pearl Harbor

Az egyiptomi Pearl Harbor című írás kapcsán megfogalmazódott bennem, hogy talán érdemes lenne a lap hasábjain említést tenni egy emberről, aki a világon elsőként jelentetett meg könyvet az eseményekkel kapcsolatban. Önök előtt ismert tény, az olvasók többsége előtt talán kevésbé az, hogy az illetőt Dán Ofrynak hívják. Budapesten született, és a jeruzsálemi Héber Egyetemen szerzett diplomát. Az Új Kelet, az Izraelben megjelenő egyetlen magyar nyelvű napilap főszerkesztője. Izrael győzelmes hat napja című munkájáért Herzl-díjjal tüntették ki. A mű Magyarországon sokáig a betiltott irodalmi munkák közé tartozott, és csak 1998-ban jelenhetett meg az eredeti kiadás reprintjeként. Dán Ofry haditudósítóként, íróként egyaránt rendkívüli precizitással, lebilincselően izgalmas formában tárja az olvasók elé a háború előzményeit, illetve az ott lejátszódó eseményeket.

A hatnapos háború alatt Izrael 452 ellenséges gépet pusztított el. Hetvenhét repülőt légharcban számoltak fel az izraeli pilóták. Egy Tupoljev-16 típusú iraki bombázót és egy MIG-17-et légelhárító ágyúk szedtek le Izrael felett. 375 arab repülőt a kifutópályákon ért a végzet. Olyan tökéletes volt a tervezés és az előkészítés, hogy az izraeli pilóták még azt is előre számításba vették, milyen irányban áll az egyiptomi MIG farka.
Az izraeli pilóták képességeit jól példázza a kairói akció. Ofry erről így ír könyvében: „Hétfő délután észrevették, hogy az egyiptomiak a kairói polgári, nemzetközi repülőtérre vittek át néhány megmaradt MIG-17 és MIG-19 repülőgépet. Ekkor jelent meg az izraeli légi haderő Kairó repülőtere fölött. Kizárólag a harci repülőgépeket támadták. Jellemző a pilóták minden képzeletet felülmúló „tiszta munkájára”, hogy a kairói repülőtéren egyetlen polgári gép sem sérült meg. Ugyanakkor azonban tökéletes telitalálattal odavesztek a civil gépek közé beékelt MIG-ek.