Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Kastély Graz mellett

Herberstein a magyar határtól félórányi autóútra fekvő kirándulóparadicsom. Festői hegyek-völgyek, lakott várkastély, állat- és növénypark, művészeti kiállítások, történelmi kertek, játszóterek: kevés hely van a világon, ahol mindezt egyszerre kapjuk.

A Graztól nem messze fekvő romantikus helyszín, Herberstein nem falunév, hanem annak a családnak a neve, melynek 21. generációja ma is ott lakik a birtokon. Stájerország legromantikusabb kastélyát a Feistritz folyó kanyarulatában egy sziklára építették a XIII. században. A Feistritzklamm fölötti erődítmény hét évszázadnyi családtörténetet egyesít - a gótikus, a reneszánsz és a barokk korból - egyetlen építészeti gyöngyszemmé. Kiállításai bepillantást engednek a századforduló idején a kastélyban élt grófok, nemesek életébe. A várkastély lábánál egy gyorsfolyású hegyi folyó kanyarog, melynek partjánál egy modern szoborpark és tágas pikniktisztások találhatók.
A kastély természeti és vadasparkja - földrészek szerint csoportosított 130 egzotikus állatfaja - földkörüli utazásra invitál, és 700 éves történelemről mesél: az oroszlánoktól a pumákon át a mandrillokig mindenféle állat megtalálható. Herberstein kínálatában van még művészház, Afrika-múzeum, gyerekprogramokat kínáló terület, kerthelyiségek. Megtekinthető a XVI. században épített történelmi rózsakert - mely virágcsodák ezreinek színpompájával kápráztat el -, valamint a hét teraszból álló Zsigmond-kert.
A környező vidék is gyönyörű: a patakok völgyében haladó utak mellett ott kanyarognak a kerékpárutak, számtalan letérővel különféle látnivalók, almatermesztő gazdák takaros portái. Almából egyébként erre ugyancsak sok és sokfajta terem: minden gazdának megvan itt a maga csodás itala - melyet feltétlenül kóstoljunk meg. Sőt, be is járhatjuk az almaútvonalat, mely Gleisdorf határából indul, 25 km hosszú, és öt falut foglal magába.