Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Kiszolgáltatott polgárok
Interjú Alexa Noémi korrupciókutatóval

Magyarország az Európai Unió tíz legkorruptabb országa közé tartozik - legalábbis a Transparency International korrupciós indexe szerint. A nemzetközi szervezet magyarországi irodájának koordinátora szerint a pártfinanszírozás és a közbeszerzések terén vannak a legnagyobb bajok.

Személyes tapasztalatai csaknem mindenkinek vannak a korrupcióval kapcsolatban, de vajon rendelkezésre állnak-e részletes elemzések arra vonatkozóan, hogy mennyire „fertőzött” Magyarország?
- Komplett elemzés nem létezik, eddig csupán résztanulmányok születtek hazánkkal kapcsolatban - például a Freedom House, illetve az Európa Tanács számára készülő jelentések keretében. A Transparency International által az ilyen független jelentésekből összeállított korrupcióérzékelési indexlistán Magyarország tavaly a 27 tagú Európai Unióban viszonylag hátul, a 18. helyen állt. Ennél talán érdekesebb, hogy a velünk együtt csatlakozó tíz ország listáján az ötödikek vagyunk, illetve, hogy a mai EU-tagállamok közül a tíz volt szocialista ország közül a harmadikak - Észtország és Szlovénia előznek meg minket. Derűlátásra tehát nincs ok, mert ugyan a régión belül a „középkorruptnál” valamivel jobb Magyarország eredménye, az Európai Unióra vetítve viszont a középmezőny legalsó szintjén vagyunk.
A korrupciós index mellett azonban szükség van egy átfogó, részletes tanulmányra is: az első ilyet mi készítjük a Magyar Tudományos Akadémia szakembereivel közösen, a Transparency International módszertana alapján. Ennek lényege, hogy az egyes országok közigazgatási intézményeit, civil és üzleti szféráját egyaránt „átvilágítják”.