Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
A tanár úr nem fasiszta

Nem, Kosaras Péter Ákos, a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium igazgatóhelyettese nem fasiszta. Nem is náci, hanem hagyományőrző. És önkényesen kiragadott momentumok rosszindulatú tálalásának áldozata. A balliberális sajtó által, persze.


Fotó: Somorjai László

Hiba volt nyitva hagyni a budakeszi, Temető utcai templom parkolójának bejáratát. A parkolóból egyenes út vezet a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium udvarára, s mire a portás észbe kapott, már bent is voltunk a gimnázium épületében. Örömünk azonban korainak bizonyult. Kosaras igazgatóhelyettes úr éppen érettségiztetett, így aztán nem állt módjában kérdéseinkre választ adni. Pedig kérdések adódtak volna szép számmal, és a tapasztalat szerint legjobb mindjárt az érintettet megkérdezni, hogy miért fotóztatta magát SS-egyenruhában egy kiránduláson, ha már lefotóztatta magát, miért éppen ezt a felvételt tette fel az iwiw közösségi portálra, s ha már mindez így esett, mivel igazolná, hogy a látszat csal, ő nem az, akiknek látszik.


A gimnázium titkára először fél-, majd egyórányi türelmet kért. Alig telt el az idő, mikor megjelent Bilik János általános igazgatóhelyettes, és tekintettel az érettségire további két óra türelmet kért tőlünk. Miután biztosítottuk róla, hogy az ügy érdekében akár három órát is tudunk várni, némiképpen elbizonytalanodott. Majd visszament az épületbe, hogy személyesen adja át üzenetünket Kosaras igazgatóhelyettes úrnak: érettségi után a kijáratnál várjuk. A válasz Bilik kolléga képében, illetve kezében érkezett alig néhány perc múlva: Kosaras igazgatóhelyettes úr nem kíván beszélgetni, de küldött egy féloldalas nyilatkozatot, abban minden benne van.

A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium tanári kara hamar összezárt Kosaras Péter Ákos tanulmányi igazgatóhelyettes mögött. Merkl Hilda igazgató például úgy nyilatkozott, hogy Kosaras igazgatóhelyettes úr régi hagyományőrző, s ebbéli minőségében vett részt azon a túrán, ahol SS-öltözetben lencsevégre kapták.
Egy tanárnő - szigorúan nevének mellőzése mellett - azt mondta, a nevezett túra nem is a gimnázium szervezésében zajlott. Akkor viszont honnét ered Merkl Hilda kiváló tájékozottsága? Netalán ő is ott volt? - tettük volna fel a kérdést, ha lett volna kinek.
Bilik Jánosnak sem általános igazgatóhelyettesként, sem tanártársként, sem magánemberként nem volt véleménye a Kosaras igazgatóhelyettes úr körül kipattant botrányról. Egy szintén neve mellőzését kérő másik tanár pedig azt mondta, kollégája a sajtó rosszindulatú támadásának áldozata: - „Jól ismerjük az igazgatóhelyettes urat: kitűnő tanár, kitűnő ember. És egészen biztos, hogy nem fasiszta.”
Ezt, mondjuk, senki nem is állította, legfeljebb maga az érintett, ha komolyan veszszük, hogy önmagát „jószívű SS-tisztként” aposztrofálta az ominózus hagyományőrző túrán. Amiről csak annyit sikerült megtudnunk, hogy három-négy hónappal ezelőtt került rá sor. Az a tény pedig, hogy a kép mégis csak most okozott botrányt, a tanár szerint éppen azt bizonyítja, hogy valakik így akarták megzavarni a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium rendjét. Az érettségi vizsgákról már nem is beszélve.
A gimnázium püspöki biztosa, Filó Kristóf atya meglehetősen ingerültnek tűnt, amikor megkerestük: - „Forduljon az iskolához, én nem nyilatkozom” - mondta, majd következő kérdésünk közben lecsapta a telefont.
A közel ötszáz tanulóval rendelkező gimnázium fenntartója a székesfehérvári Egyházmegyei Hivatal. A sajtóreferens csupán annyit tudott mondani, hogy vizsgálatot indítottak Kosaras igazgatóhelyettes úr ügyében, ám a továbbiakról nem állt módjában tájékoztatást adni.
Kosaras Péter Ákos tehát - mint megtudtuk - nem fasiszta, hanem áldozat. A csalóka látszat áldozata. És nem is csak látszat, hanem látszatok áldozata. Mert, ha egy látszat csal, mennyivel inkább csal több látszat. Például az, hogy Kosaras igazgatóhelyettes úr néhány évvel ezelőtt állandó műsorral rendelkezett a miépes Pannon Rádióban. Vagy az, hogy nemrégiben könyvet írt Magyarok a Waffen-SS kötelékében címmel, melyet nagyapja, Kosaras Ferenc SS-Obersturmführer emlékének ajánl. S az is milyen csalóka látszat, hogy a könyv elejét nyilaskereszt, hátulját horogkereszt díszíti, ráadásul ajándék CD jár hozzá náci indulókkal. Az meg már a csaló látszatok netovábbja, hogy a könyvet a Fehérlófia üzlet forgalmazza, többek között David Irving, Csurka István, Szálasi Ferenc és Adolf Hitler művei mellett.

De ezzel még nem értünk a fatális véletlensorozat végére: hogy, hogy nem, Kosaras igazgatóhelyettes úr iwiwes ismerősi körében - melyet az érintett állít össze, oda a beleegyezése nélkül bekerülni nem lehet - olyan félreérthető nevek bukkannak fel, mint Imrédy Béla, a Hezbollah, az Egészséges Fejbőr nevű zenekar, vagy a 93 éves Max Wünsche, a Hitlerjugend SS-hadosztályának egykori vezetője. Kosaras igazgatóhelyettes úr szintén az ismerősei között jelölte a gójok közösségét, melyet egy bizonyos Fazekas Gusztáv jegyez. Fazekas ezt írja: „ha valaki biztos abban hogy GÓJ akkor itt bátran jelölhet, nem szertartásos fitymahiány nem kizáró ok”.
A Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium néhány diákjával is megpróbáltunk beszédbe elegyedni, de akármit kérdeztünk, válaszuk egybehangzó és tömör nem volt.
Kosaras igazgatóhelyettesnek e-mailben is feltettük kérdéseinket. Többek között azt, hogy konkrétan milyen hagyományt őrzött SS-egyenruhában, kikkel és hogyan szokott hagyományt őrizni, és miképpen lehetne feloldani a csaló látszatok által sugallt hamis képet. És legfőképpen azt, hogyan tudja elválasztani „hagyományőrző” énjét igazgatóhelyettesi, tanári munkájától. Ha egyáltalán el akarja.