Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. M.
RECEPT: puding variációk

A puding angol találmány: a nevezetes „yorkshire pudding” a bifsztek hagyományos kísérője a szigetországban. A puding valamikor a 17. század folyamán vonult be az angol konyhába, ahol aztán igen sokféle alakot öltött.

Egy bizonyos François Maximilien Misson nevű francia gourmet, aki a 19. század elején látogatott el Angliába, azt írta a pudingról, hogy „nemcsak sokféle változatban, de sokféle ízben is készítik: kemencében sütik, húsokkal együtt főzik, gyümölcsökkel, tejszínnel gazdagítják, ötvenféle formában, ízben létezik, áldott legyen, aki feltalálta!”
A britek sós és édes változatban is kedvelik a pudingot. Ami biztos, hogy minden puding szilárd (liszt, kenyér, hús, zabpehely, cukor stb.) és nedves (tojás, tej, tejszín, szirup) összetevőkből áll.
A magyar konyhában is először a sós, majd az édes pudingok jelentek meg. A 19. század vége felé Kugler Henrik a Gerbeaud cukrászdában már 33 féle desszertpudingot készített.
Végül következzék az angol puding receptje. Hozzávalók: 4 tojás, 12 dkg zsemlemorzsa, 6 dl tej, 20 dkg cukor, 4 evőkanál lekvár. Elkészítése: A lekvárral kikenünk egy kb. 1,5 literes tűzálló tálat. 3 tojássárgáját, 1 egész tojást 8,5 dkg cukorral habosra keverünk. Hozzáöntjük a tejet, a zsemlemorzsát. Összekeverjük, majd a tálba öntjük. 150 fokos előmelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük. Mikor kész, a 3 tojásfehérjéből és a maradék cukorból kemény habot verünk. Ráhalmozzuk a puding tetejére. Visszatesszük a sütőbe, és a hab pirulásáig sütjük tovább. Hidegen fogyasztandó.