Vissza a tartalomjegyzékhez

Kalocsai Henrik
Irány Fiume

A nyári utazások közeledtével sok magyar turista választja Horvátországot üdülése célpontjául, hiszen a kellemes klímájú és egyben hazánkhoz legközelebb eső tengerparti részt autóval is már 5-6 órányi utazással könnyen el lehet érni.

Nagyon sok hazánkfia azonban nemcsak magát a fürdőzés élményét keresi, hanem emellett kíváncsi az ország történelmi, kulturális nevezetességeire is. Ráadásul déli szomszédunk bővelkedik magyar történelmi emlékekben, melyek sokasága között nehéz a „laikus” utazónak eligazodnia. Őket is segítheti az az új honlap, amely az elmúlt hetekben került fel a világhálóra (). A weboldal az egykori magyar tengeri kikötőváros, Fiume - azaz a mai Rijeka - magyar vonatkozású történetét mutatja be gazdagon illusztrált formában. Megpróbál egy kis rendet tenni az amúgy is fehér foltnak számító témakörben, hiszen kevesen tudják, hogy
ez a város volt a magyar állam egyetlen hivatalos tengeri kikötője, egy olyan város, mely 1918-ig, az első világháború végéig ugyanúgy Magyarország szerves részét képezte, mint mondjuk Szeged vagy Kecskemét.
A legtöbb horvátországi magyar emlék ebben a városban található. Ha Horvátország ezen részén járnak, és valamiféle sajátos élmény-re vágynak, ne felejtsenek egy rövid kitérőt tenni a letűnt múlt eme kis világába!