Vissza a tartalomjegyzékhez


A hét eseményei

Bajban a pályakezdők
A korábbinál nehezebb helyzetben lesznek az idén diplomát szerzők, a gazdasági megszorítások miatt nem lesz könnyű elhelyezkedniük. A gazdasági folyamatoknak köszönhetően a régebbi, gyakorlattal rendelkező munkavállalók bérét is alacsonyan lehet tartani, és sokan nem bajlódnak az újak betanításával. Szakemberek szerint az angol mellett érdemes egzotikus nyelveket tanulni: egyre nagyobb szükség van például kínaiul tudó fiatalokra. A nyelvtudás mellett a hiányzó mobilitás korlátozza leginkább a magyar fiatalokat.

Gyerekkínzó gyógyszergyár

A nigériai szövetségi kormány beperelte a Pfizer amerikai gyógyszergyártó céget, mert engedély nélkül végzett gyógyszerkísérleteket gyermekeken. A cég nem szerezte be a szükséges hatósági engedélyeket az agyhártyagyulladás kezelésére szolgáló, Trovan nevű készítményének kipróbálásához, és a kísérletek során etikátlanul járt el. A kormány 6,95 milliárd dolláros kártérítést követel a Pfizertől, amelynek képviselője azonnal visszautasította a vádakat.

Veszélyben a könyvkiadás

Veszélyben van a hazai tudományos és szakkönyvkiadás - ezt állítják a 78. Ünnepi Könyvhét szakmai fórumának résztvevői.
A konferencia egyik szervezője, a Napvilág Kiadó vezérigazgatója szerint a példányszám és az eladások csökkenése mellett jelentős probléma a magyar tudományos nyelv elvesztése. További gondot jelent az is, hogy a felsőoktatási intézmények nem kapnak támogatást a tankönyvekre.

Hazánkba tart az Air Asia

Az öt éve alapított és roppant gyorsan terjeszkedő Air Asia megkezdte az európai repterek meghódítását. Magyarország is előkelő helyen van azon a listán, amelyen a maláj diszkont-légitársaság első néhány hosszú távú járatának célpontjai szerepelnek. Cseh- és Lengyelország a versenytárs, döntés 6-8 hónapon belül várható. A tervek szerint hamarosan két nagy-britanniai, majd egy dél-európai, illetve egy közép- és egy kelet-európai célállomást jelöl ki a társaság. Az első nyugat-európai járatot 2008 legelején indítja a cég, a közép- és kelet-európai térségbe jövő nyáron vagy ősszel érkezhetnek az első repülők.

Felszámolhatják a Fradit

A Fradi többszöri halasztás után a május 20-ai fizetési határidőre sem utalta át a Hrutka János nevével fémjelzett Sportmarketing Kft.-nek 34 millió forintos tartozását. A volt Fradi-játékos által képviselt cég csak az egyike azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek anyagi követelésük van az FTC-vel szemben. Hermány Csaba, az FTC Labdarúgó Zrt. elnöke szerint ha elrendelik a felszámolást, biztosan fellebbeznek. A vezető szerint a társaság pénzügyi helyzete leghamarabb szeptember végére rendeződhet.

Hátfájós munkavállalók

Az EU-ban a munkavállalók negyede szenved hátfájástól, 23 százalékuk pedig izomfájdalmaktól. A statisztikák szerint emiatt van a legtöbb munkahelyi hiányzás, néhány tagállamban pedig a munkavállalók kártérítésére kifizetett költségek 40 százaléka is ezeknek tulajdonítható. Az Európai Unió munkavédelmi tájékoztató szervezete most kampányt indít ez ellen „Legyen könnyebb a teher!“ címmel. Szakemberek szerint a legtöbb probléma megelőzhető lenne, ha a munkáltatók betartanák a biztonsági és egészségvédelmi jogszabályokat.

Odavan Kína?

A kínai indexek e heti zuhanása mögött a múlt héten meghozott „megszorító intézkedés”, azaz a tőzsdei forgalom után kivetett adó megháromszorozása áll, amellyel a kormány egyértelművé tette, hogy szeretné lefékezni az utóbbi időben kialakult elképesztő mértékű tőzsdei spekulációt. Mivel a kínai részvényekhez való külföldi hozzáférés limitált, ezért a külső piacokra gyakorolt hatás is elenyésző lehet - a világ már hozzászokott a kínai esés gondolatához. Mindazonáltal az esés hevessége olyan mértékű volt, hogy kisebb profitrealizálásra adhatott alkalmat a világ piacain.

Akrobata vállalkozó

Művészet és üzlet nem zárja ki egymást. Az Ernst & Young World Enterpreneur Of The Year díj idei nemzetközi mezőnyében Guy Laliberté, a québeci Cirque du Soleil alapítója és igazgatója bizonyult a legjobb üzletembernek. Guy Laliberté, aki maga is tangóharmonikás, tűznyelő és akrobata, 1984-ben alapította a Cirque du Soleil társulatot a cirkuszművészet és az utcai szórakoztatás fúziójaként. Ma 3000 embert alkalmaz a világ különböző részein, köztük közel 900 artistát, 40 különböző nemzetiségű és 25 nyelvet beszélő művészt. Több mint 100 országban közel 50 millióan látták már a társulat formabontó előadásait. (Összeállította: Major Nóra)