Vissza a tartalomjegyzékhez


Elérhető luxus a fordításban
Fordítási memóriával bővült az Óriásszótár

A hatalmas adatbázist tartalmazó, szaknyelvekkel bővített dativus Óriásszótár egyike a Magyarországon található legnagyobb szótáraknak. A dativus Fordítóprogram 2005-ben elsőként tette lehetővé a magyarról angolra való gépi fordítást. A fejlesztő élen járt a gépi weblapfordításban is, hiszen 2006 májusában kétirányú weblapfordító modullal gazdagította termékét, mely hiánypótló volt a magyar piacon. Ennek segítségével a weboldal eredeti formázását megtartva fordíthatunk egész honlapokat angolról magyarra és magyarról angolra.

Alig egy fél év elteltével megjelent a KLIKK modul, amely egy gyors szótárazási és fordítási lehetőség a szavak vagy kisebb szövegrészek azonnali megértéséhez a felhasználók által leggyakrabban használt számítógépes alkalmazásokban.
Újonnan piacra került termékük, a dativus PRO 7.3 két új funkciót tartalmaz: egy Microsoft Wordbe integrált kétirányú fordítót és egy Fordítási memóriát. A Microsoft Wordbe épülő modul segítségével immár közvetlenül a szövegszerkesztőben, a formázások nagy részének megtartásával fordíthatjuk le dokumentumainkat. A dativus PRO 7.3 legnagyobb újdonsága a Fordítási memória modul, mely akár a profi fordítók, akár a nyelvtanulók számára hasznos lehet. Ezzel a funkcióval gyakran előforduló mondatainkat és azok helyes fordítását tárolhatjuk el az adatbázisban, így ha az újból előfordul fordításaink során, biztosak lehetünk benne, hogy a szoftver megfelelően fordítja. A szabványos TMX formátumon keresztül lehetőség van más fordítási memóriák importálására is. Nem elhanyagolható az a tény, hogy ezzel a funkcióval a piacon lévő hasonló szolgáltatások árának töredékéért (22980 Ft) érhetjük el a profi fordítók által is használt szolgáltatásokat.
A felhasználói visszajelzések alapján a program használata jelentős segítséget jelent bárkinek, aki az angol nyelvvel akár munkája kapcsán, akár szabadidejében foglalkozik.
A program részletes ismertetését és a megvásárlás körülményeit megtekinthetjük a -n. (x)