Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Dresdner: stabil Gyurcsány pozíciója

„Magyarország már túljutott az infláció és a takarékossági intézkedések nehezén” - állítja a Dresdner Bank londoni befektetési részlege. Az elemzők optimisták, úgy vélik, a következő időszakban javulhat a koalíció támogatottsága.

A miniszterelnökkel kapcsolatban megjegyezték, Gyurcsány esetleges távozásának erősen negatív pénzpiaci hatása lenne, ahhoz ugyanis, hogy a koalíció megőrizhesse hitelességét, az utódnak Gyurcsányéhoz hasonló reformelkötelezettséget kellene mutatnia, sőt nála is alkalmasabbnak kellene lennie a koalíció vezetésére. Az elemzést végző Dresdner Kleinwort szerint azonban a szocialista parlamenti képviselők között nincsen olyan alkalmas személy, aki sikerrel Gyurcsány helyébe léphetne. „A kormány szilárd a reformokat illetően, és az elfogadottsága a következő hónapokban növekedhet” - állította magyarországi látogatása kapcsán Raffaella Tenconi, a Dresdner Kleinworth elemzője.
Tenconi magyarországi beszámolójában úgy fogalmazott, hogy nincs komoly alapja az utóbbi időben felerősödött aggodalmaknak, miszerint elakadt volna a reformfolyamat. Az elemző budapesti tartózkodása alatt nem tapasztalta, hogy komoly szándék lenne Gyurcsány Ferenc elmozdítására. Ugyanakkor felhívta a figyelmet az MSZP támogatottságának drámai visszaesésére és az ebben rejlő veszélyekre. A megszorító intézkedések, a magas infláció és a politikai botrányok történelmi mélységbe sodorták az MSZP támogatottságát, népszerűségi mutatója az egyszámjegyűhöz közelít, s ez politikailag komoly következményekkel járhat Gyurcsány Ferencre nézve. Annak ellenére, hogy elindultak a találgatások Gyurcsány távozásával kapcsolatban, a Dresdner elemzői szerint továbbra is meglehetősen alacsony az esélye annak, hogy a következő egy évben vezetőváltás lesz Magyarországon. Annak ellenére vélik így az elemzők, hogy maga a miniszterelnök is említette nemrég néhány elvileg lehetséges utód - Szili Katalin, Kiss Péter, Szekeres Imre és Lendvai Ildikó - nevét.
A Dresdner Bank elemzőinek jelentése szerint a kormánykoalíció továbbra is elkötelezett a megígért költségvetési konszolidáció végrehajtása mellett, és kitart a konvergenciaprogramban megfogalmazott célok teljesítésében.
A bankház a Pénzügyminisztériumhoz hasonlóan optimista az idei évre szóló költségvetési tervszámok teljesülésével kapcsolatban. A szaktárca előrejelzését is alulbecsülve 2007 végére vonatkozóan a GDP 6,6 százalékos deficittel számol a hivatalosnak számító 6,8 százalékkal szemben, ugyanakkor továbbra is óvatosan fogalmaz a jövő évi kilátásokat illetően. A 2008-as költségvetési konszolidációs programot „nagyon ambiciózusnak” nevezi, számításai szerint a tervezett 4,3 százalékos kitűzött államháztartási hiánycél helyett magasabb, 5,1 százalékot prognosztizál a ház a jövő év végére. Kiemeli ugyanakkor, hogy ez még így is kedvező eredménynek számít, tekintettel a tavalyi közel 10 százalékos hiányra.
Tenconi szerint az előttünk álló időszakban a kedvező makrogazdasági folyamatoknak köszönhetően erősödhet a forint árfolyama. Az elemző arra számít, hogy a következő hónapokban felélénkülhetnek az adóváltozásokkal kapcsolatos viták. Nem kizárt, hogy a kisebbik koalíciós partner újra előtérbe helyezi a munkabért terhelő adók csökkentését, de komoly érdekkülönbség vártható az ingatlanadó bevezetésével kapcsolatban is. Tenconi úgy véli, 2008 elején nem vezeti be a kormány, legrosszabb esetben jövő év végére várható az ingatlanokra kivetett új adó.
A bankház mindemellett megállapítja, hogy a magyar gazdaság növekedési potenciáljának emelése legalább olyan fontos, mint a pénzügyi egyenleg fokozatos rendbetétele. Arról nem beszélve, hogy a „túl nagymértékű és túl gyors” kiigazítás a lakosság hangulatán is nyomot hagyna, ami „növelné annak kockázatát, hogy a 2010-es választás kormányváltással, potenciálisan agresszívabb adócsökkentéssel és így a költségvetési javulás részleges visszafordításával járna”. A kritikus időszakot tehát a választások közeledte jelenti majd 2008-tól, mivel - mint az elemzők utalnak rá - Magyarországon a politikai ciklusváltások rendkívül erősen érvényesülnek a gazdasági folyamatokban.