Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
A Fidesz a vizitdíjjal buktatná meg Gyurcsányt

Egyelőre nem tudni, zöld utat kapnak-e a Fidesz-KDNP által kezdeményezett népszavazás „legütősebb” témájának szánt, vizitdíjra és kórházi napidíjra vonatkozó kérdések az Országos Választási Bizottságtól. Az Alkotmánybíróság ugyan felülbírálta a testület elutasító határozatát, ez azonban az OVB elnökhelyettese szerint nem jelenti a döntés automatikus megváltoztatását.


Fotó: Vörös Szilárd

Orbán Viktor még tavaly október 23-án jelentette be, hogy hét kérdésben népszavazást kezdeményeznek. Három témakör - a termőföld, a kórházprivatizáció és a gyógyszerforgalmazás - kapcsán az OVB hitelesítette az aláírásgyűjtő kérdőíveket, a többi kérdést azonban elutasította. A nyugdíjasok munkavállalásának szabályozása, valamint a kormányfő és a kormánytagok költségvetés-túllépésért vállalandó felelőssége kapcsán a döntést az Alkotmánybíróság is jóváhagyta. A vizitdíjról és a tandíjról szóló kérdések elutasítását az Ab már kétszer felülbírálta, és ez történt a második benyújtáskor új témakörként csatolt kórházi napidíj esetében is.
Bihari Mihály, a testület elnöke keddi döntésük kapcsán hangsúlyozta: az Ab tulajdonképpen előírta, hogy az OVB hitelesítse az aláírásgyűjtő íveket.
Nem így értelmezi a határozatot Halmai Gábor, az OVB elnökhelyettese, aki az MTV Este című műsorában elmondta: a tízfős testület tagjainak szavazatai alapján dől el, hogy hitelesítik vagy elutasítják-e a népszavazási kezdeményezéseket. Halmai szerint sem az alkotmány, sem semmilyen más jogszabály nem hatalmazza fel az Ab-t, hogy „utasítsa“ az OVB-t. Ezek szerint tehát még nem dőlt el, hogy a szóban forgó három kérdés zöld utat fog-e kapni.
Márpedig a Fidesz politikusai egyértelműen népszavazási kezdeményezésük „húzó” ügyének tartják a vizit- és a kórházi napidíj témáját. Feltételezéseik szerint a többi kérdés nem mozgat meg akkora tömeget, hogy eredményes legyen az akció (az érvényességhez kétmillió, egy irányba mutató szavazat kellene). A tandíj kapcsán azt mondják: a fiatalok alig tiltakoztak a részhozzájárulás ellen. A felsőoktatási szervezetek által megtartott demonstrációkon - a Bokros-csomag idején bevezetni szándékozott kétezer forintos tandíj elleni tízezres nagyságrendű tüntetésekkel szemben - pár ezer fiatal jelent csak meg. A kórház-privatizáció vagy a földkérdés csak keveseket érdekel, ráadásul az utóbbi ügyben inkább a falusi lakosságra lehetne számítani, amely azonban rendkívül passzív a politikai érdekérvényesítés eszközeivel kapcsolatban. Még szavazni is kisebb arányban mennek el, mint a városlakók. A magyar társadalom politikailag legaktívabb szereplői a városi idősek és középkorúak, közülük is leginkább a nők. Az egészségügy helyzete is leginkább őket érinti, ezért a vizitdíj az ő „megmozdításuk” elengedhetetlen eszköze.
Az OVB esetleges sorozatos elutasításaival tehát a népszavazási kezdeményezés is veszélybe kerülhet, hiszen - mint Répássy Róbert, a Fidesz frakcióvezetője kérdésünke elmondta - pártja csak akkor látja értelmét a referendumnak, ha a hat kérdést együtt lehet kezelni. „Az eredményesség szempontjából a legfontosabb a vizitdíj és a kórházi napidíj témaköre, ezek ugyanis széles választói réteget érintettnek” - erősítette meg. Répássy szerint egyébként Halmai Gábor OVB-elnökhelyettes jogértelmezése egyenesen nonszensz. „Ha az Alkotmánybíróság döntését nem tekintjük kötelező érvényűnek, az azt jelenti, hogy az ilyen jellegű jogvitáknak soha nem lenne vége. Márpedig ez a jogállam csődjét jelentené” - fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a mostani Ab-határozatba csak a „gyengébbek kedvéért” került bele, hogy az mindenkire kötelező érvényű - ez ugyanis egyértelmű. Répássy reméli, hogy az OVB többi jogász tagja nem osztja Halmai véleményét, mert ebben az esetben a népszavazási kezdeményezésből egy „végtelen történet” lehet. „Ideális esetben” - tudtuk meg - a Fidesz ősszel kezdené meg az aláírásgyűjtést, és jövő tavasszal kerülhetne sor a népszavazásra. Ehhez - mivel hamarosan lejár az aláírásgyűjtés 120 napos határideje - a már elfogadott három kérdést is újra be kell nyújtaniuk az OVB-hez.