Vissza a tartalomjegyzékhez

Morvay Péter
Negyven év a pusztában
Rabbik, akik várják Izrael megváltását

„A Templom-hegy a kezünkre került! Ismétlem: a Templom-hegy a kezünkben van!” - negyven évvel ezelőtt, 1967. június 7-én hangzott el a történelem egyik leghíresebb élő háborús közvetítésében az izraeli Mordehaj Gur tábornok híres bejelentése a jeruzsálemi Óváros elfoglalásáról. Izrael fennhatósága alá vonta az egész várost, a Siratófal feletti hegyen álló mecsetek felügyeletét azonban Mose Dajan tábornok tíz nappal később visszaadta a muszlim hatóság vezetőjének. Az évforduló kapcsán Izraelben több ultraortodox vallásos szervezet úgy látja, hogy a Templom-hegy feladása hiba volt, amellyel Izrael a Jeruzsálem iránti muszlim igényeket erősítette meg. A Hetek ennek a vitatott nézetnek a két ismert képviselőjét, Gerson Salomont, a Templom-hegy Hívei Mozgalom vezetőjét, és Haim Richman rabbit, a jeruzsálemi Templom Intézet igazgatóját kérdezte arról, hogyan látják ma az 1967-es eseményeket.

A Templom-hegy híveit világszerte az egyik legradikálisabb vallásos zsidó szervezetként ismerik. Honlapjukon legfontosabb céljuknak nevezik a jeruzsálemi Templom felépítését a muzulmán mecsetek helyén, amelyeket szerintük Mekkába kellene szállítani. Az iszlám világban még a felvetést is hadüzenetnek tekintik, és az izraeli kormány szintén tart attól, hogy a szélsőséges szervezet demonstrációi egy újabb intifáda vagy akár háború kirobbantásához szolgálhatnak ürügyként. A legtöbb rabbi szerint a zsidók számára nemhogy imádkozni, de még belépni sem szabad a Templom-hegyre. Miért ragaszkodnak mégis ahhoz, hogy zsidó szentély álljon a mecsetek helyén? - kérdeztük Gerson Salomont.
- 1967-ben Izrael példátlan lehetőséghez jutott, amikor a hatnapos háborúban sikerült visszafoglalni a bibliai örökségünkhöz tartozó földeket, Jeruzsálemet, Júdeát és Szamariát, a Golán-fennsíkot, Gázát és a Sínai-félszigetet. Ez az esemény történelmünk legfontosabb fordulópontja volt. A nemzeti helyreállítás a visszatéréssel és az ősi földön megszületett modern állammal kezdődött. Meggyőződésem, Isten kezdte el újra felépíteni Izraelt, hogy ezzel jelt adjon a zsidóságnak és az emberiségnek is arról, hogy közel van a megváltás ideje. A Szentírás szerint Izrael „szent nép”, amelynek fényforrásul kell szolgálnia a nemzetek számára, hogy a létezésével az embereket az Örökkévaló Istenre és az Őtőle kapott erkölcsi törvényekre emlékeztesse. Nem véletlen, hogy közel kétezer évvel Jeruzsálem pusztulása után a világ négy tájára szóródott zsidóság visszatérhetett. Ez a Történelem Urának a természetfeletti beavatkozása volt, a végső idők kezdetének a jele, amelyből felismerhettük, hogy a zsidóság számára ma is érvényes az a szövetség, amely őseink földjéhez köt bennünket. 1948 [Izrael megalapítása] és 1967 [Jeruzsálem elfoglalása] ennek bizonyítéka volt. Isten visszaadta a várost, amely Izrael örök fővárosa, és amelynek a szíve a Szentély hegye.