Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Csillag
Amerika célkeresztben
Szeptember 11-ét felülmúló terrortámadásra készültek

Az Egyesült Államok továbbra is a terrortámadások egyik fő célpontja. A 2001-es szeptember 11-ei merényletek óta számos olyan tervet lepleztek le és hiúsítottak meg, melyek során iszlám szélsőségesek minél több áldozattal járó pusztítással akarták megbénítani Amerikát. Az elmúlt héten négy karibi férfit gyanúsítottak meg egy nagyszabású terrorakció kitervelésével a New York-i John F. Kennedy reptér ellen, amely a világ egyik legforgalmasabb repülőtere. Az akció volumene meghaladta volna a szeptember 11-ei eseményekét. Paul Williams volt FBI-tanácsadónak a május végén megjelent, Az iszlám napja című könyvében pedig bizonyítékokkal szolgál arra, hogy az al-Kaida hét amerikai nagyváros ellen készül nukleáris támadásra a közeljövőben.

A múlt hétvégén nyilvánosságra hozott merénylettervben a John F. Kennedy (JFK) nemzetközi repülőtér üzemanyagtartályait (nagy képünkön), valamint a föld alatt húzódó kerozinvezetékeit akarták felrobbantani, ami egyébként a reptér földi létesítményei mellett lakott területeket is érintett volna. Az akció kitervelői mindannyian iszlám hitre áttért személyek voltak. Az „ötletgazda”, úgy tűnik, Russell Defreitas volt, ő toborozta a többi résztvevőt. A hatvanhárom éves, guyanai születésű férfit, aki az 1960-as évek óta amerikai állampolgár, Brooklynban tartóztatták le. Másik két társát, a guyanai Abdul Kadirt, aki egyébként korábban parlamenti képviselő volt országában, és Kareem Ibrahimot Trinidadban vették őrizetbe. A negyedik gyanúsított, Abdel Nur, aki szintén guyanai, önként feladta magát a trinidadi hatóságoknak. A merénylők (lásd a kis képeken) kézre kerítésében egyébként egy elítélt segédkezett, akinek sikerült a csoport bizalmába férkőznie, és enyhített büntetésért cserébe információkat adott át a hatóságoknak.

A merénylet tervezése kezdeti stádiumban volt, amikor rajtaütöttek a gyanúsítottakon, a csoport ugyanis még nem rendelkezett robbanószerekkel. Azonban Defreitas már azonosította a célpontokat, a menekülési útvonalakat, valamint feltérképezte a reptéri biztonsági rendszert. Ezenkívül műholdfelvételeket szereztek a JFK-ról és valamennyi létesítményéről az interneten keresztül, továbbá gyakran utaztak az Egyesült Államok, Guyana és Trinidad között, hogy terveikhez anyagi és technikai segítséget szerezzenek. Egyes értesülések szerint a támadás előkészületei január 6-án kezdődtek. Az FBI köreiben úgy vélik, hogy a merénylet egyesült államokbeli, guyanai és trinidadi muzulmán szélsőségesek valamely nemzetközi hálózatának tudomásával készült. A merénylőknek ugyanis megvolt az összeköttetésük ahhoz, hogy tervüket megosszák a Dél-Amerikában és a Karib-térségben található radikális csoportokkal, köztük a Dzsamaat al-Muszliminnel (JAM), melynek vezetőivel Kadir és Nur régóta kapcsolatban állt. A JAM nevéhez fűződik egy véres puccskísérlet Trinidadban 1990-ben, amely huszonnégy ember életét követelte.