Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Pénznyelő a BKV
A 32 milliárd forintos üzemeltetési támogatás után is veszteséges maradt a BKV 2006-ban. A fővárosi közlekedési társaság 11 milliárd forintos mínuszt könyvelhetett el. Habár a bevételek nőttek, és a fogyasztói árkiegészítés is csökkent, ez nem sok mindenre volt elég. A Combino villamosok beszerzése 23,5 milliárd forintba került, a kelet-nyugati metróvonal felújítására pedig 10,4 milliárd forintot fordítottak.

A Balaton nem fürdőkád!
A Magyar Turizmus Zrt. szerint az idén május és szeptember között várhatóan mintegy félmillióan utaznak a Balatonra - hangzott el az idei szezonnyitón. Felmérésük szerint a magyar háztartások 41 százaléka tervez utazást 2007 május-szeptemberében. Az utazni kívánó népesség 70 százaléka belföldön nyaral, a belföldi utazásoknak pedig a fele a balatoni turisztikai régióba irányul. A programszervezők célja ezúttal, hogy a Balatonra látogatók ne csupán egy „fürdőkádat” lássanak, hanem ismerjék meg a környék színes programkínálatait is.

Majd’ minden panellakó elköltözne
A budapesti panelházakban élők kétharmada aggódik a panellakások jövője miatt - derült ki egy friss felmérésből. A lakók úgy vélik, hogy a házak nem lakhatók biztonsággal 20-30 évnél tovább. Előbb vagy utóbb tíz panelban élő család közül kilenc szeretne más típusú ingatlanba költözni, vagyis élénkülés várható a panelpiacon. A panelban lakók közel fele akár két év múlva venné a kalapját, ugyanakkor nyolc százalékuk elképzelhetőnek tartja, hogy 10 évnél is tovább maradjon jelenlegi lakóhelyén.

Kína: halál korrupció miatt
Korrupciós vádakkal halálra ítélték Kínában az állami élelmiszer-egészségügyi és gyógyszer-engedélyezési hatóság volt vezetőjét - jelentették kedden. Mérgező élelmiszerektől, illetve gyógyszerektől állítólag több tucatnyian haltak meg Kínában. Az utóbbi csaknem egy évtizedben többször előfordult, hogy mérgező anyagot mutattak ki élelmiszerekben és egyéb termékekben. A 62 éves Cseng Hsziao-jü az ellene hozott ítélet szerint összesen 850 ezer dollárnak megfelelő összegű kenőpénz fejében szemet hunyt a piacra kerülő termékek egészségre káros hatása felett.

EU: szóródnak a minimálbérek
A legalacsonyabb, havi 82 eurós (mintegy 20 500 forintos) minimálbérrel a bolgároknak kell beérniük, a listavezető luxemburgi munkavállalók pedig ennek több mint 18-szorosát, bruttó 1503 eurót (mintegy 376 000 forintot) vihetnek haza - derült ki a Eurofund munkakörülményekkel foglalkozó éves jelentéséből. A magyar minimálbér 247 euróra rúgott tavaly, ami azt jelenti, hogy az alsó harmadon belül csak Csehország hasonló mutatója volt magasabb. A legjobban Franciaországban, a Benelux államokban, az Egyesült Királyságban és Írországban becsülik meg a munkát.

Katasztrófától tartanak az éttermek
Ha Magyarországon betiltanák a dohányzást a vendéglőkben, az részben megvalósíthatatlan lenne, részben katasztrofális hatással járna mind a vendéglátóhelyekre, mind az állami büdzsére nézve - állítják az érintettek. A 100 négyzetméternél kisebb vendéglátóhelyek esetén szinte megoldhatatlan a százszázalékos füstmentesség - márpedig Magyarországon a vendéglők 60 százaléka ilyen méretű. A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint más országokban jelentős forgalomcsökkenést tapasztaltak a teljes dohányzási tilalom bevezetése után. Szakértők szerint ez többnyire tartósnak bizonyul, ezért ha itthon hasonló szabályok lépnének életbe, az tönkretenné a vendéglátósokat.

Drága olasz strandok
A La Repubblica jelentése szerint egy négytagú család a rómaiak „házi” strandszakaszán, Ostián, egyetlen napon akár 100 eurót is elkölthet. Bár Ostián a vízminőség sem a legjobb, ez sem akadályozza meg az élelmes vállalkozásokat, hogy a zsúfolt strandokon tavalyhoz képest harmadával emeljék a napernyők és napágyak bérleti díjait. A Codacons nevű fogyasztóvédő szervezet azt is nehezményezi, hogy egy négytagú olasz család egyhetes hazai nyaralása átlag 2260 euróba (több mint 500 ezer forintba) kerül, ha személyautóval utaznak. Ez pedig 5 százalékkal több, mint tavaly.

Japánban dolgozni jó!
Kilenc éve a legalacsonyabb szintre süllyedt a munkanélküliség Japánban, és ez a mérték a legkedvezőbb a fejlett országok körében. A munkanélküliség különösen erősen csökkent a 15-24 évesek körében: 7,5 százalékot tett ki a márciusi 8,9 százalékkal szemben. Egyre inkább érezhető bizonyos állásokat érintően a munkaerőhiány: jelenleg az országban 100 álláskeresésre 105 ajánlat jut, míg márciusban csak 103. Ez összefüggésben áll a japán társadalom elöregedésével, és azzal, hogy egyre nehezebb a nyugdíjba vonulókat pótolni.