Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Doppingbotrány a Telekom csapatánál
A belga bennfentes kipakolt

Nyomás alá került a Deutsche Telekom német távközlési vállalat, hogy ne szponzorálja tovább a doppingbotrányba keveredett német versenykerékpár-csapatot. Wolfgang Schauble német belügyminiszter attól tart, hogy a belga gyúró, Jeff d’Hont leleplező könyve folytán kirobbant doppinglavina más sportágakat is elér.


Erik Zabel

Ahatvanas évektől az élsport egyre inkább olyan tömegszórakozássá vált, amelyben az üzlet domináns szerepet játszik. Ettől kezdve érvényes a „nagy pénz, nagy foci” szlogen, és a nagy tét miatt egyre több sportágban terjedt el a tiltott szerek, a dopping használata. Nem ritka, hogy cégek milliárdokat fektetnek a sportba, annak ellenére, hogy ezt nem mindig engedhetik meg maguknak. A Deutsche Telekom német vezető távközlési multi több éve komoly anyagi nehézségekkel küzd, ráadásul leépítésekre készül, illetve több ezer alkalmazottjának kívánja a céges kedvezményeit, illetve a munkabérét csökkenteni. Ennek ellenére több millió euróval szponzorálta a cég márkanevét viselő német T-Mobile biciklicsapatot. Most azonban neves német politikusok szólították fel a cég vezetését, hogy azonnal vonják meg a támogatást a fekete báránnyá lett kerékpárosoktól. Nem ez az első nagy doppingbotrány a világon, de ilyen átfogó, önleleplezésekkel tarkított eset, mint amilyet a Telekom-csapat egykori belga masszőrének Emlékezések címmel márciusban megjelent könyve indított el, talán még nem volt.
A könyv önleleplezési hullámot indított el: Erik Zabel (képünkön) aktív német kerékpárversenyző sírva mondta el a sajtótájékoztatón, hogy azért vállalta a nyilvános lebukást, mert látva gyermekét, nem akarja, hogy ugyanúgy sportoljon, mint ő, azaz rákényszerüljön a doppingra, mert a riválisai mind doppingolnak.
Jeef d’Hont belga gyúró a Bild am Sonntag német lapnak adott interjúban beszélt a németek biciklis sztárjáról, a Tour de France-győztes Jan Ullrichról, akinek maga adott be EPO elnevezésű vérdoppingot. D’Hont elmondta, hogy Ullrich tehetsége és felkészültsége alapján akár tízszer is nyerhetett volna a Touron, akár dopping nélkül is, de mivel a többiek doppingoltak, ezért ő is rákényszerült. D’Hont szerint a Telekom csapatában legfeljebb egy-két kerékpáros nem használt tiltott szert. „Ha az élvonalban akartunk lenni, akkor be kellett vennünk a szert, ha nem, és romlott volna a teljesítményem, nem hosszabbították volna meg a szerződésemet” - összegezte a helyzetet Bert Dietz, ex-telekomos versenyző. D’Hont a Der Spiegelnek elmondta, nem mindent írt le könyvében, vannak még információi és bizonyítékai, mivel felkészült arra, hogy az általa bevádoltak pert indítanak ellene.
Súlyosbítja a helyzetet, hogy Georg Huber, a német olimpiai csapat sportorvosa saját bevallása szerint tíz éven át növekedést gerjesztő tesztoszteron hormonnal kezelt fiatal német sportolókat.
A Telekom csapata azonnali hatállyal elbocsátotta a csapat összes orvosát, és a német orvosi kamara zéró toleranciát hirdetett tagjai számára, azaz doppingvétség esetén pénzbüntetés és azonnali elbocsátás vár a vétkes orvosokra.
A német belügyminiszter, Wolfgang Schauble attól tart, hogy más sportágakban is hasonló lelepleződésekre kerülhet sor. Szakértők szerint a kerékpársport mellett az északi síversenysportban általános lehet az EPO vérdopping használata, de más népszerűbb sportágakban - úszás, atlétika, futball - is derülhetnek ki még meglepetések.