Vissza a tartalomjegyzékhez


Királyi vizit Budapesten
János Károly szupersztár Spanyolországban

Háromnapos hivatalos látogatást tett Magyarországon a spanyol királyi pár: I. János Károly és Zsófia királyné. A Bourbon-házból származó uralkodó és felesége találkozott a magyar államfővel, a miniszterelnökkel és a házelnökkel is. A királyi pár harmadszor tett hivatalos látogatást Magyarországon, melynek egyik deklarált célja a magyar-spanyol üzleti kapcsolatok fejlődésének előmozdítása volt.

Hetek-összeállítás


A spanyol uralkodó Sólyom László köztársasági elnökkel

I. János Károly, vagyis teljes nevén Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias a legutóbbi felmérések szerint hazájában elsöprő népszerűségnek örvend.
A spanyol történelem száz legfontosabb személyiségét értékelő közvélemény-kutatásban a király végzett az első helyen, lekörözve a Don Quijote szerzőjét, Miguel de Cervantest, sőt a nagy felfedezőt, Kolumbusz Kristófot is. A királyi család hazai népszerűségét jól mutatja, hogy a negyedik helyen Zsófia királyné végzett, míg a trónörökös Fülöp herceg a hetedik lett a sorban, felesége, Letizia pedig a tizenötödik a százas listán.
A hatvankilenc éves I. János Károly Rómában született, és a fasiszta Franco tábornok halála után került a spanyol trónra. Maga Franco szemelte ki utódjául az ifjú János Károlyt, aki akkoriban még nyíltan támogatta a rezsimet. Érdemei közé sorolják azonban, hogy Franco halála után gyors demokratikus reformokat vezetett be, és így hozzájárult ahhoz, hogy Spanyolországban - a fasiszták elégedetlenségének dacára - megtörtént a diktatúrából az alkotmányos monarchiába történő átmenet. 1981-ben sikeresen meghiúsította a hadseregben lévő ultrák puccskísérletét.
A király szinte Európa összes jelentős uralkodóházából tudhat valakit az ősei között: nagyanyja révén Viktória angol királynőt, a Bourbon-házon keresztül XIV. Lajos francia királyt, valamint a Habsburg-dinasztiához tartozó V. Károly német-római császárt is. Ily módon a legtöbb ma is élő európai királyi családhoz fűzi valamilyen rokonsági viszony. A nápolyi királyi család utódaként számos egyéb címe között szerepel a „Jeruzsálem királya” titulus is, amelyet János Károly aktívan használ. A királynak egy nővére és egy húga van. Öcscsét, Alfonsót 1956-ban egy pisztolybalesetben János Károly ölte meg.
A király 1962-ben vette feleségül Zsófia görög és dán hercegnőt, I. Pál görög király lányát. Zsófiának ahhoz, hogy a spanyol trónra léphessen, át kellett térnie görögkeleti vallásáról a római katolikusra. A királyi párnak két lánya, Elena és Cristina, valamint egy fia van, aki nem más, mint a szintén nagy népszerűségnek örvendő trónörökös, Fülöp herceg.
János Károly hat nyelven, spanyolul, portugálul, olaszul, franciául, katalánul és angolul beszél, míg felesége a spanyolon kívül németül és görögül is tud.