Vissza a tartalomjegyzékhez


Egy az Orbán

Első könyvével rukkolt elő a héten Orbán Viktor. A Fidesz-elnök fél évig dolgozott a százoldalas köteten, melynek az Egy az ország címet adta, mivel szerinte a legszentebb dolgokból - élet, anya, haza, becsület - csak egy van. „Egyszerű és világos alapelveket kell lefektetnünk, egyenes beszéddel, őszintén kimondva az igazságot, nevén nevezve a sorsrontó tabukat, a szellemünket és akaratunkat évek óta megbénító dogmákat. Ezért írtam ezt a könyvet” - szögezi le a Fidesz elnöke.

A szerző szerint a mai állam arra a házmesterre hasonlít, aki évről évre emeli a fizetését, de nem nyitja a kaput, nem takarít, csak figyeli a lakókat, és „esetleg olykor megrugdossa őket”. „...Szögezzük le: az ország számára a legtöbb kárt ma a piac mindenhatóságának dogmája okozza, vagyis az a feltételezés, hogy egyedül a piaci logika képes a társadalmat hatékonyan megszervezni, szabályozni...” - írja a volt kormányfő.
„Azért, hogy megmentsünk a bal- oldal karmaitól” - válaszolt állítólag Orbán Áder János azon kérdésére, hogy miért támadta meg beleegyezésével a Magyar Nemzet ismeretlen szerzője a nyilvánosság előtt. A pártelnök egykori cimborája megnyerte ugyan a rágalmazás miatt indított pert a napilappal szemben, de a kulisszák mögött már megszületett a döntés: indexre teszik. Talán ekkor érett meg a felismerés Áder Jánosban is, hogy visszavonul a politika színpadáról. Ő maga azzal indokolja döntését, hogy megromlott a viszonya a párt vezetőjével, így a parlament alelnöke kiváltja az ügyvédi praxist, és „polgári” foglalkozását preferálja majd a jövőben. Távlati célja a 2009-ben esedékes uniós képviselőválasztás. Ezzel kapcsolatban állítólag már meg is állapodott Orbánnal, hogy olyan helyet kap a párt listáján, mellyel biztosan brüszszeli mandátumot szerez.