Vissza a tartalomjegyzékhez

Sebestyén István
Igazságkereső
Ki elől menekül a megrontott lány?

Áldozat vagy beteges hazudozó? - a sajtóban megjelenő újabb és újabb információk „fényében” egyre kevésbé lehet tisztán látni az állítólagosan rendőrök által megerőszakolt E. Zsanett ügyében. Lapunknak sikerült elérnie a lány egyik közeli ismerősét, aki szerint elképesztő a média szenzációéhes hozzáállása. Mint mondta, Zsanettet - akit milliós ajánlatokkal bombáznak a bulvárlapok - el kellett otthonról költöztetni.


A Fidesz nőtagozatának tüntetése a REBISZ előtt
Fotók: Vörös Szilárd

A rendőri vezetés „lefejezését” kiváltó ügyet érthető módon rendkívüli érdeklődés kíséri. Informálisan politikusok és az ügyet „belülről” is ismerők úgy vélekednek: nem lehet eldönteni, hogy a hölgy áldozat vagy beteges hazudozó. Zsanett lapunknak nyilatkozó ismerőse ugyanakkor hangsúlyozta: nagyon meglepődne, ha a lány hazudott volna. Elmondása szerint találkozásaik alkalmával Zsanett mindig meggyötörtnek tűnt, és rengeteget sírt. Az illető szerint megdöbbentő, hogy mennyi fél- vagy téves információ lát napvilágot az eljárással kapcsolatban.
Az egyik bulvárlapban vezető hír volt például - annak ellenére, hogy ez inkább a sértett hitelességét, mintsem a konkrét eljárást érinti -, hogy Zsanett lopott az előző munkahelyéről. Tuza Péter, a hölgy jogi képviselője erre reagálva elmondta, januárban védence valóban kapott egy levelet, mely szerint csaknem ötszázezer forintot tulajdonított el annak a bizsuboltnak a kasszájából, ahol dolgozott. Akkor ügyvédjén keresztül a lány ezt levélben cáfolta, az ügy annyiban is maradt - egészen mostanáig. Ugyanez a bulvárlap - szerkesztőségi, vagyis nem egy konkrét újságíró által szignált cikkében - azt is állította: a Nemzetbiztonsági Hivatal akarta hallgatásra bírni Zsanettet, aki ezért jelentkezett csak három nap elteltével a rendőrségen. Tuza ügyvéd ugyanakkor állítja, hivatalos papírjuk van arról, hogy a hölgy még a történtek reggelén feljelentést tett. Mindeközben az újságok és tévéstábok egymást taposták, hogy interjút készíthessenek Zsanettel. Az árfolyam milliós nagyságrendűre nőtt, a beszélgetésre a fiatal lány mégsem vállalkozott. Végül a sértettet el kellett otthonról költöztetni az őt érő újságírói zaklatások miatt.
A nyilvánosságra került információk megbízhatóságára jellemző, hogy a múlt héten még a „hétvégére várt” DNS-vizsgálatról „kiderült”, az több hónapot is igénybe vehet, és egyébként sem perdöntő erejű bizonyíték. Ugyanígy a rendőrautókba szerelt GPS-hez is nagy reményeket fűzött Magyar György, az egyik gyanúsított ügyvédje, ám később az is napvilágot látott, hogy a járművekben nincs ilyen eszköz. A legújabb - ezúttal a rendőrök vallomását megkérdőjelező - értesülés szerint mobiltelefonjaik cellainformációi arról árulkodnak, hogy a gyanúsítottak az ominózus hajnalon nem a XIII. kerület, vagyis a lány lakása felé, hanem a IX. kerület irányába indultak el.
Magyar György lapunknak azt mondta, hiba lenne messzemenő következtetéseket levonni a nyilvánosságra került mobilcella-információkkal kapcsolatban. Mint magyarázta, védence és annak társa - akik a Múzeum körút és a Bródy Sándor utca sarkán gyalogosan teljesítettek szolgálatot - öt óra után, a szolgálat végeztével értesítették a csoportvezetőjüket, aki a kapitányságról értük jött autóval. Miután beszálltak, észrevettek egy szabálytalanul kanyarodó járművet, amelyet követni kezdtek, majd megállították, és a sofőrt figyelmeztetésben részesítették. Az intézkedés során valóban a IX. kerület felé indultak el, ezért rögzíthette ezt a mobiltelefonjuk. Ezt követően az Astoriánál posztoló másik két rendőr felé vették az útjukat, hogy őket is felvegyék. Amikor odaértek, kollégáik egy hölgyet igazoltattak - ő volt a későbbi állítólagos sértett -, mert bizonytalanul haladt a járművével. Az igazoltató járőrök az érkező kollégákat tájékoztatták, hogy mivel a hölgynél nincsenek iratok, haza kellene kísérni. A gyanúsítottak állítása szerint ez meg is történt: egyikük a lány kocsijába ült, másikuk a rendőrautóba, majd elindultak a XIII. kerület felé.
„Örülnénk, ha az ügy minden szereplőjének a mobiltelefonjáról lehívnák a cellainformációkat, ugyanis ebből kirajzolódna, hogy pontosan milyen útvonalon közlekedtek azon az éjszakán három és hat óra között” - jelentette ki Magyar György, hozzátéve, hogy álláspontja szerint ez éppen a rendőrök vallomásait támasztaná alá. Úgy látja, meglehetősen életszerűtlen az is, hogy a sértett nem tudja megmutatni, hol történt vele a bűncselekmény - márpedig Zsanett ezt a mai napig nem tette meg. Kérdésünkre a védő elmondta: vannak még olyan információk, amelyek a gyanúsítottak vallomásait erősítik, de részleteket nem kívánt említeni.
Egy kiszivárogtatott (nem hiteles) pszichológusi jelentés szerint nem életszerű a lány vallomása, míg egy „ellenérdekelt” hír szerint két rendőr az ígérete ellenére sem vállalja a poligráfos vizsgálatot.