Vissza a tartalomjegyzékhez


Házi sztrapacska

Kb. 80-90 dkg krumplit megpucolunk, megmossuk, majd lereszeljük finomra. 2 tojást felverünk sóval, és hozzáöntjük a krumplihoz. Elkeverünk még benne 3-5 dkg margarint vagy zsírt.

Lassanként beledolgozunk 50-60 dkg lisztet, attól függően, hogy a krumplik milyen vizesek. Alaposan kikeverjük. Nem túl lágy és nem is túl kemény galuskatészta-szerűséget kell kapnunk. Ha kell, még hozzáteszünk lisztet, amennyit felvesz. Fakanállal alaposan kiverjük alulról felfelé, hogy puffogjon, levegős legyen, és simára kidolgozott. Hagyjuk egy kicsit pihenni.
A tésztát forró sós és olajos vízbe szaggatjuk késsel vagy nagyobb lyukú galuskaszaggatóval. A megfőtt krumplis galuskákat kihalásszuk, leszűrjük, leöblítjük, és egy kiolajozott jénai edénybe rakjuk le úgy, hogy minden réteg galuskát alaposan megszórunk juhtúróval. Közben egy kis szalonnát olvasztunk, pirítunk, és ezt is rétegezzük a galuskával. Ha kész, fél órára berakjuk meleg sütőbe, hogy a juhtúró jól elolvadjon. Melegen tálaljuk, alaposan megöntözve tejföllel. (receptblog.hu)