Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc
A Fidesz befenyítette a biztosítókat
Modellverseny ezer milliárdért

Ember legyen a talpán, aki meg akarja érteni az egészségügy finanszírozása körül zajló vita lényegét. A fix pont talán az, hogy a jelenleginél sokkal több pénz kell a rendszerbe. Az SZDSZ a „betegekért versengő üzleti biztosítók” megoldásra esküszik, az MSZP és a Fidesz viszont elutasító. Bár az SZDSZ a több-biztosítós modellhez kötötte a koalíció fenntartását, a párt vezetői a szocialisták ellenkezése dacára sem tartanak kormányválságtól. Újdonság, hogy egy friss MSZP-s javaslatot Orbán Viktor is támogatandónak nevezett. Épül az egészségügyi nagykoalíció?


Rácz Jenő
Fotó: Somorjai László

Az egészségügy finanszírozása alapvetően két formában lehetséges: állami vagy biztosítói alapon. A biztosítói finanszírozás újabb két ágra szakad: az egyik, hogy a rendszert egymással versengő üzleti biztosítók pénzelik, melyekhez szabad választás alapján csatlakoznak az állampolgárok.
A másik lehetőség az - és ez az MSZP által támogatott legfrissebb javaslat -, hogy megmarad az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), amely egységesen kezeli a nemzeti egészségbiztosítási alapot, ugyanakkor regionális alapon létrehoz ellátásszervező és pénzelosztó szervezeteket.
Ezek a szervezetek összekötő kapocsként működnek a pénzt utaló OEP és az adott régióhoz tartozó egészségügyi szolgáltatók - kórházak, szakrendelők, háziorvosok stb. - között, és az irányított betegellátással, valamint a hatékonyság növelésével javítanák az egészségügy színvonalát oly módon, hogy az ésszerű szervezés által megspórolt pénzt a szolgáltatóknál hagynák. (A modellt már több helyen kipróbálták, és állítólag több pozitív hatása van.)
Ezen „kapocscégek” lehetnének az OEP által alapított cégek, a szolgáltatók által alapított cégek vagy akár üzleti biztosítók is, ám a modell ez utóbbi esetben is alapvetően eltérne a több-biztosítós megoldástól, mert a járulékokat továbbra is az állami kézben lévő OEP kezelné, valamint egy adott régióban csak egyetlen „kapocscég” működne - magyarázta a Heteknek a modell egyik mentora, Rácz Jenő, az első Gyurcsány-kormány egészségügyi minisztere, a Veszprémi Kórház jelenlegi főigazgatója.