Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Cenzúrázott bűnök
BBC dokumentumfilm a papi pedofíliáról

Vezető olasz politikusok egyelőre sikerrel akadályozták meg, hogy az olasz televízió műsorára tűzze a BBC egy papi pedofíliával foglalkozó dokumentumfilmjét. A Szexuális bűncselekmények és a Vatikán című - Nagy-Britanniában tavaly októberben vetített - műsor egy nemrégiben nyilvánosságra került vatikáni dokumentumot vizsgál, amely a katolikus papság pedofilbotrányait volt hivatott kezelni. A műsor olaszországi „betiltása” széles körű politikai vitát eredményezett.


A BBC szerint XVI. Benedek pápa még bíborosként védelmébe vette a pedofíliával vádolt papokat
Fotó: AP

Az 1962-ben kiadott Crimen Solicitationis (Ajánlattétel bűntette) című eljárásrendet a Szent Hivatal - a mai Hittani Kongregáció elődje - adta ki, s Ratzinger bíboros szignálta, aki pápává választása előtt több mint húsz éven át kötelezővé tette azt a katolikus egyházban. A püspököknek címzett latin nyelvű, szigorúan bizalmas dokumentum arról rendelkezik, miként kezeljék azoknak a papoknak az ügyét, akik a gyóntatószéket szexuális ajánlattételre használják fel, vagy áldozatuk elhallgattatása érdekében visszaélnek a gyónási titokkal, illetve állatokkal, gyerekekkel vagy férfiakkal létesített szexuális érintkezés gyanújába kerülnek. A titkos vatikáni irat 2001-ben vált ismertté, amikor Joseph Ratzinger utalt rá egyik püspökökhöz intézett levelében, amelyben új intézkedéseket terjesztett elő az ilyen jellegű vádak kezelésére.
Az iratnak az a passzusa keltette a legnagyobb megütközést, amely gyónási titokként kezeli az efféle visszaéléseket, és ennélfogva titoktartási esküre kötelezi a gyermekkorú áldozatot, a megvádolt papot és bármely más tanút. Az áldozatokat és a tanúkat az egyház azzal félemlítette meg, hogy az eskü megszegése kiközösítést von maga után. A dokumentummal bizonyítást nyert, hogy a katolikus egyház nem esetileg járt el az egyes ügyekben, hanem egységes eljárásrendje volt a pedofil ügyekkel kapcsolatban, ám az nem az áldozatok felépülését és kárpótlását szolgálta, hanem - a bűntettek agyonhallgatásával - a látszat fenntartását és a pedofil papok más parókiákra történő „átmentését” és elrejtését az igazságügyi hatóságok elől. Kritikusok rámutatnak: míg a rendelkezés segítségével bűncselekmények elkövetői tudtak az eljárások alól kibújni, az egyetlen mondatot sem veszteget az áldozatoknak nyújtandó segítségre vagy kárpótlásra.