Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A nő Neki fogyóeszköz
George Clooney

Hollywood első számú „sármőre” a minap 350 ezer dollárért - mintegy 65 millió forintért - volt hajlandó megcsókolni egy nőt egy árverésen. A jótékonykodó színész a bevételt az AIDS-kutatás támogatására fordította. A vékonyabb pénztárcájúaknak továbbra is be kell érniük a Madame Tussaud panoptikumában található Clooney viaszbabával: ezzel is gyertyafényes asztalhoz lehet ülni, akciós napokon pedig még a „kezét is megkéri” aktuális vacsorapartnerének.


Fotó: AP

A Vészhelyzet című tévésorozat nőcsábász Ross doktorjaként elhíresült George Clooney nem tud megszabadulni a „minden nő álma” szerepkörtől. Hiába a karakteres filmszerepek, az Oscar-díj, a Golden Globe, magánéletében egyszerűen képtelen megállapodni. Ehelyett inkább a munkába menekül, vagy a darfúri menekültekért kampányol az ENSZ-ben. Állandó jótékonykodása, illetve a New Yorki-i ENSZ-palotában tett emlékezetes felszólalása miatt („évek óta népirtás zajlik az önök szeme előtt”) a Time magazin tavaly a közügyek legmeghatározóbb szereplői közé választotta.
Az 1961-es születésű Clooney már bőven harmincas éveit taposta, amikor Hollywood felfedezte magának. A már említett Vészhelyzet előtt csak olyan „dicső” alkotásokhoz adhatta nevét, mint a Gyilkos paradicsomok visszatérése vagy a Budapesten forgatott Grizzly II., amely pénzhiány miatt sosem került bemutatásra. Pedig a feltételek adottak voltak: George apja annak idején, Kentuckyban saját televíziós műsorát, a The Nick Clooney Show-t vezette. George nagynénje pedig Rosemary Clooney volt, akit Amerikában híres jazzénekesnőként és színésznőként ünnepeltek. Nick a fiát és a lányát, Adát már ötéves korában a kamerák elé állította. Eleinte nem sok sikerrel: George inkább a baseball felé vette az irányt, és beiratkozott a helyi egyetemre, míg Ada örökre távol maradt a szakmától, és kétgyermekes könyvelő lett belőle. Clooney épp harmadikos volt, amikor nagybátyja, José Ferrer (Rosemary férje) egy lóverseny témájú filmet forgatott, amelyben unokaöccsét is szerephez juttatta.
A fiú otthagyta az egyetemet, és a forgatás után is Los Angelesben maradt. Néhány évet dohányvágással és cipőárusítással kellett ugyan töltenie, de ami késett, nem múlott.