Vissza a tartalomjegyzékhez

Hazafi Zsolt
Őszödi vesszőfutás
Egyéves a kormány – Majdnem felbomlott?

Az MSZP történetében még nem volt olyan feszült hangulatú beszélgetés, mint kedden reggel Gyurcsány Ferenc dolgozószobájában - állítják a pártot jól ismerő forrásaink. A szocialisták összes befolyásos politikusa egy platformra került a miniszterelnökkel szemben, követelve, hogy az elmúlt napokban a sajtóban megjelent gyanúsítások miatt Gyurcsány ne zárja le az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos vizsgálatot. Az ilyen és ehhez hasonló botrányok - mint például a teljes rendészeti vezetés menesztése - miatt hetek óta szünetel a kormányzás.


Fotó: Vörös Szilárd

Még május elején nyilatkozta a miniszterelnök, hogy lezárult a kormányzás első szakasza, láthatóak az egyensúlyteremtés első eredményei, és nem lesznek további megszorítások. Az MSZP vezérkarában már hetek óta arról zajlik a vita, hogy milyen jellegű legyen, és milyen politikai stílus jellemezze az „új korszakot”. A változtatás kényszerét több befolyásos politikus a drámai közvélemény-kutatási eredményekkel indokolta, a párton belül is tartanak attól, hogy az MSZP a lengyel baloldal sorsára juthat. Mint ismert: egy kormányzati ciklus alatt 8-10 százalékosra zsugorodtak a lengyel szocialisták.
Információink szerint több szocialista vezető úgy gondolja, hogy érdemes lenne kormányátalakítással is jelezni az „új korszakot”. Igaz, a gondolkozási idő alatt két kényszerű minisztercserére is sor került: Molnár Lajos a miniszterelnökkel szólalkozott össze, míg Petrétei Józsefet a belvárosi rendőrök buktatták meg. A kényszerhelyzet miatt azonban egyik váltás sem bírt pozitív üzenetjelleggel. A változtatást sürgetők logikája szerint az egyéves kormányzás évfordulója kapcsán éppen azokon a területeken kellene változtatni, melyekről bebizonyosodott, hogy rosszul működnek.
Például aggasztónak tartják, hogy a miniszterelnök nincs tehermentesítve, nagyon sok konfrontatív helyzetben egymaga kénytelen helytállni, mert a miniszterek (a legtöbb esetben az ő bizalmi emberei) „nem álltak be” a konfliktusba. Emiatt - már csak Gyurcsány védelmében is - lényegesen kollektívabb vezetést, jobb munkamegosztást szorgalmaznak.
A reformhevületből is többen visszavennének, leginkább a retorika szintjén. Az MSZP-n belül egyébként általános vélemény, hogy a kormány intézkedéseinek lényege helyes, valóban modernizálni kell az országot, inkább a részletek menedzselésével, illetve - az embereket sokak szerint idegesítő, sőt hergelő - túlfeszített reformnyelvezettel van a gond. Az egyik javaslat szerint azokat az akár kicsinek, de közérthetőnek tűnő ügyeket kellene megtalálni, melyeket a „Száz lépés” programjához hasonlóan felfűzhetnének egy intézkedéssorrá. Emellett korrigálhatná a kormány a programját is, például elhagyhatná a „népet” feleslegesen hergelő ingatlanadót, illetve a sokak szerint irritáló Kormányzati Negyed projektet. (A kormányon belül is vannak olyanok, akik ezt a beruházást az új, hatékony és modern közigazgatás egyfajta szimbólumának tartják, vagy próbálják annak láttatni.)
A tavaly év végén elfogadott kormányzati kommunikációs terv egyébként őszre egy több százmillió forintos reformmagyarázó kampányt tervez. Ezzel kapcsolatban az a dilemma: nem biztos, hogy a Fidesz ekkor kívánja megtartani a „reformellenes” népszavazási akcióját, inkább 2008-ra tolnák át akciójukat, másrészt kommunikációs bravúr lenne a vizitdíjat és az ehhez hasonló, az emberek számára többletkiadással járó intézkedéseket „megszerettetni”. A rendelkezésre álló költségvetési forrásokat ezért többen nem magyarázkodásra, hanem „kis lépésekben” történő építkezésre költenék.
Tudomásunk szerint a többszörös egyeztetési körök során nem alakult ki konszenzus az MSZP-ben a „hogyan tovább”-ról. Már az is vitatéma, hogy a népszerűségvesztés magában hordozza-e a lengyel baloldal széteséséhez hasonló helyzetet, vagy csak a normális, minden kormányra jellemző kormányzati hullámvölgyről van szó, melyből majd az uniós pénzekből létrejövő óriási fejlesztésekkel és egy ütős Orbán-ellenes kampánnyal simán kikecmereg a magyar baloldal.
A stílusváltásról szóló, hetek óta zajló egyeztetéseket derékba törték a rendőrségi botrányok: mióta a miniszterelnök váratlanul meneszteni kényszerült a teljes rendészeti vezérkart, nem jutott még idő a stratégiáról szóló munka folytatására. A párton belüli vezetési válságot mélyítette, hogy az őszödi beszéd elhangzásának évfordulójára az Élet és Irodalomban megjelent egy terjedelmes riport arról, hogy kik állhattak a miniszterelnök monológjának kiszivárogtatása mögött. A cikk szerzője vezető baloldali politikusokat (Szekeres Imrétől Kiss Péterig) kevert gyanúba, majd egy baloldali napilap mindezt - az érintettek szerint „erősítő” jelleggel - úgy foglalta össze, hogy a feltételezés még erősebbnek tűnt.
A forrongás miatt a miniszterelnök kénytelen volt magyarázkodó tanácskozást összehívni. A Hírszerző portál információi szerint a megbeszélésen részt vett Szilvásy György, Gál. J Zoltán, Szekeres Imre, Szili Katalin, Lendvai Ildikó, Kiss Péter és Juhász Ferenc. Az érintettek nehezményezték, hogy miközben nyilvánosan megjelent, hogy nincs már vizsgálat az ügyben, őrájuk ezek szerint bármeddig lehet mutogatni. A rendkívül feszült hangulatú beszélgetést követően a miniszterelnök a frakcióülésen beszélt, ahol az egység, az összefogás és az egymás közötti bizalom fontosságáról értekezett. A miniszterelnök álláspontja szerint túl magas ár lenne a frakción belüli vizsgálat, mert akkor oda lenne a bizalom, ezért nem fogja titkosszolgálati eszközökkel átfésülni a frakciót.
A frakcióban több felszólaló mégis azt szorgalmazta, hogy keressék meg a tettest, mert tarthatatlan a jelenlegi helyzet, az ország a kiszivárogtató miatt borult lángba.
A Népszabadságban idéztek egy megdöbbentő szocialista véleményt, miszerint „a miniszterelnök-pártelnök politikai ereje fogy, s úgy próbálja stabilizálni a pozícióját, hogy az MSZP-s nagyokat gyengíti. Mégpedig úgy, hogy egymaga játssza a rossz és a jó rendőrt is. Azaz miközben arról beszél, hogy többek között kik alkalmasak arra, hogy a jelenleginél magasabb pozíciót töltsenek be, addig egy másik újságban azt sugallja, hogy Szekeres vagy Kiss segíthetett »piacra dobni« az őszödi beszédet.” (A miniszterelnök az elmúlt napokban adott interjúiban Kisst, Szekerest, Szilit és Lendvait is lehetséges utódjaként alkalmas és ambiciózus politikusnak tartotta.)
A miniszterelnök másnap nagy nyilvánosság előtt kijelentette: szocialista vezetőtársaiért tűzbe teszi a kezét. A kormányzás és egyben az őszödi beszéd (melyet a miniszterelnök szenvedélyes igazságbeszédnek minősít, és melyre egy „dicsőséges” honlapot indított a Fiatal Baloldal) egyéves évfordulóján még nyomaiban sem látni, hogy a miniszterelnök és az MSZP vezetői hogyan és milyen politikával próbálnak a Fidesz „új többségével” szemben „új korszakot” nyitni.