Vissza a tartalomjegyzékhez


Terroristák a tőzsdén

A Barrons online szerint a CIA speciális egysége havonta ad jelentést a világ legnagyobb tőzsdéinek a terroristagyanús személyek pénzmosással és indexmanipulációval kapcsolatos tevékenységéről. A Wall Street vezetői minden hónapban megkapják azt a jelentést, amelyet a CIA készít az általa gyanúsnak tartott cégek és személyek egyre erősödő pénzügyi aktivitásáról.

Elképzelhető-e, hogy az Egyesült Államok pénzügyi piacairól származó pénzből finanszírozzák a terroristák a világ számos országában végrehajtott akcióikat?
A belbiztonsági szolgálatok láthatóan nem szeretnék, ha ez így lenne.
A közvetlen ügyleteket egyre kevésbé vállaló szervezetek azonban az interneten keresztül - megfelelő fedőszervezetek segítségével -- egyre több nyereségre tesznek szert. Sőt, a bűnözők már odáig merészkedtek, hogy akcióikkal a világ több tőzsdéjén is bejegyzett cégekről felreppentett hírekkel manipulálva extraprofitot realizálnak.
Egyre többször derül ki, hogy egyértelmű kapcsolat van a kéretlen üzenetek küldői és a biztonsági kockázatot jelentő szervezetek között. Egyes országokban, mint India vagy Kína könnyű megfelelő embert és felderíthetetlen szerverhátteret találni azokhoz a kéretlen levélkampányokhoz, amelyek szinte naponta érkeznek e-mail fiókjainkba.
Hongkong, Malajzia, Észtország és Lettország is egyre többször kerül a zavaros ügyletekkel kapcsolatba, hiszen a fehérgalléros bűnözők kihasználva az ezekben az országokban uralkodó állapotokat könnyedén alakítanak ki olyan szervezeteket, amelyek valamilyen fedőtevékenységgel álcázva adathalászati tevékenységet folytatnak, pénzt mosnak tisztára, vagy hacker és spammer tevékenységükkel segítik - számos áttétellel - a világ különböző országaiban tevékenykedő terroristaszervezeteket.
A virtuális világban egyre több lehetőség adódik ezen cégek és személyek láthatatlan tevékenységére, hiszen a banki és pénzügyi manőverek ma már nagyobbrészt interneten keresztül is elvégezhetők. A pénzt forgató titokzatos megbízók drága brókerek mögé rejtőzve könnyedén juthatnak tetemes haszonhoz a világ tőzsdéin keresztül.
A szakemberek azon dolgoznak, hogy miként lehetne világszerte hatékonyabban szűrni az ellenőrizhetetlen pénzekkel való haszonrealizálást. A kiberterrorizmus által okozott kár pontosan mérhető, és egyre inkább egyenértékűvé válik a nehezebben kivitelezhető fegyveres támadásokkal. A nemzetközi szervezetek szerint mind jobban növekszik a kiber-terrortámadások által elérhető célpontok száma, mivel a világ egyre inkább használja az internet lehetőségeit. (FigyelőNet)