Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Éhen haltak
Keleti misztika áldozata lett a család?

Különös homály fedi annak az óbudai családnak az ügyét, amelyikben a rendőrség szerint tudatos éhezés miatt egy várandós kismama és csecsemője is életét vesztette. Bár a rendőrség egyelőre nem tudta megerősíteni semmiféle kultikus befolyás gyanúját, egyre több erre utaló tény és még több találgatás kerül napvilágra.

Rendőrök jelenlétében törték rá az ajtót egy óbudai családra múlt pénteken. A kérés egy hozzátartozótól érkezett, aki aggódni kezdett régóta nem látott rokonai miatt. A lakásban a rendőrök egy éhezéstől teljesen legyengült kislányt, egy hozzá hasonló állapotban lévő férfit, és egy halott nőt találtak. Az életben maradt, csontsoványra fogyott családtagokat egyből kórházba szállították. A nyomozási bíró itt mondta ki hétfőn a férfi előzetes letartóztatásáról szóló végzést.
„Emberölés kísérlete, valamint halált okozó segítségnyújtás elmulasztása bűntettében indítottunk nyomozást a férfi ellen” - nyilatkozta a Heteknek Szigeti József alezredes, a nyomozás vezetője, aki saját bevallása szerint az elmúlt tizenhárom évben soha nem találkozott hasonló esettel. Bár több lehetőség is felmerült az ügy megoldásaként, a rendőrség egyelőre semmilyen magyarázatot nem talált az éhezésre. Közben a kislány jobban lett, és megkezdődött a családfő elmeorvosi vizsgálata az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben. Ennek eredményét Szigeti szerint leghamarabb csak a jövő héten kaphatják kézhez. Amennyiben a férfit épelméjűnek találják, akár tizenkét éves börtönbüntetéssel is sújthatják.
Az ügy egyetlen hiteles információforrása, az édesapa eddig sem a rendőröknek, sem a bírónak nem nyilatkozott, sőt még ügyvédje sem tudta szóra bírni. Az elmúlt napokban ugyanakkor több információ is azt látszik megerősíteni, hogy a családfő olyan tanok követője volt, amelyekben az éhezés egyfajta spirituális gyakorlat részét képezte. Bár a nyomozást vezető alezredes szerint „erre egyelőre semmilyen tárgyi vagy személyi bizonyíték nem áll rendelkezésre”, egyre több homályos részlet derül ki. Az életben maradt kétéves kislány például nem volt anyakönyveztetve, sőt semmilyen hivatalos nyilvántartásban nem szerepelt, az alezredes szavaival élve: „mintha nem is létezett volna”. A család egyébként az elmúlt két évben mindenfajta rokoni kapcsolatot felszámolt. A házkutatáskor jelenlevő Szigeti szerint a lakás technikailag jól felszerelt, tiszta, rendes, a hűtőszekrény ugyanakkor teljesen üres volt. Ez utóbbi állítással egyezik a védőügyvéd megnyilatkozása is, aki kizárta, hogy a család anyagi okok miatt éhezett volna: „Ez egy tisztes polgári család, amely nem élt rossz körülmények között” - mondta Kamarás Péter. És valóban: időközben kiderült, hogy a férfinek mérnöki végzettsége volt.
Ami a szomszédok emlegette „rejtélyes szektákat” illeti, egy bulvárlap-információ szerint a gyanúsított egy indiai vallás, név szerint Sri Sathya Sai Baba tanait követte, sőt Indiában korábban fel is kereste a vallás alapítóját, majd itthon tíz-tizenöt fős tanítványsereget szervezett, akik őt „látóként” tisztelték. A Magyarországi Sathya Sai Baba Szervezet egyik vezetője ugyanakkor cáfolta a Heteknek, hogy valaha is kapcsolatban álltak volna a férfival, de azt elismerte, hogy többen egyénileg, kisebb csoportokban követik Sai Babát. Az esettel kapcsolatban Turi Ágnes inkább arra gyanakszik, hogy a család felnőtt tagjai egy ausztrál írónő által megelevenített életmód, a „fényevés” követői voltak.
A fényevést jelentő táplálkozási mód szintén indiai gyökerekkel rendelkezik: India ősi kultuszán, a Védák tanításán alapszik. Sipos Gizella, a magyarországi Prána Klub vezetője szerint hazánkban is már száz fölötti követőjük van. Tanításuk lényege, hogy „egy huszonegy napos átállási folyamat következtében az ember képessé válik arra, hogy a mindenhol jelenlevő Univerzális Életerőt, a Pránát nem a megszokott módon, ételekben veszi magához, hanem a fényből”. A vezető szerint az átállás a következő szakaszokból áll: az első héten enni és inni tilos, a második és harmadik héten pedig csak inni szabad, egy-másfél liter folyadékot. Sipos Gizella szerint, annak, aki ezt végigcsinálja, a huszonegyedik nap után megszűnik az éhsége, valamint olyan „kellemes lelki állapotba” kerül, amelyben az érzékszervei is felszabadulnak. Azt a felvetést, hogy összefüggés van a mostani tragédia és a pránaevők között, a szervezet vezetője azért tartja elképzelhetetlennek, mert a család hűtőjében nem volt semmiféle étel, „a fényevésben pedig nagyon fontos, hogy bármikor meg lehet szakítani az átállást” - mondta Sipos Gizella, aki fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a fényevésbe nem lehet belehalni.
Egy szerdai hír szerint a család egy újabb, a Világbéke Globális Országa nevű „szektának” is híve volt, melynek tagjai abban hisznek, hogy „kizárva a világot, csak meditáció által részt vehetnek a földi paradicsomban”.
A családfő a hírt közlő internetes lap szerint azért hagyta ott jól menő vállalkozását, hogy a szervezet által létrehozott belső társadalom egyik vezetője lehessen.