Vissza a tartalomjegyzékhez


Kötelező

Hétfőn a közszolgálati rádió műsorát hallgattam. A délelőtti adás szlogenje: „a vélemény szabad”. Szívesen veszem az olyan műsorokat, ahol megismerhetem mások véleményét, és nekem is módom van megismertetni a hallgatókkal az enyémet. Felkínált témaként a kötelező olvasmányokról beszélt a műsorvezető és meghívott vendége. Majd következett egy telefonáló, akiről megtudhattuk, hogy Annának hívják, és pedagógus.

Az ő hozzászólása indított el bennem kikívánkozó reakciót. Arról beszélt, hogy a jelenlegi kötelező olvasmányok már nem igazodnak jelen korunkhoz, mondhatnánk, elavultak. Ő a diákjaival a jelen bestsellereit ismerteti meg, ezzel próbál lépést tartani rohanó kultúránkkal. Tanítványaival a Harry Potter regénysorozatát olvastatja, és teszi népszerűvé közöttük. Tény, hogy manapság ez a világ legsikeresebb, több mint 300 millió példányban eladott műve - csak a Biblia áll fölötte -, de gondoljuk végig az értékeit! Anna még teljes elszántsággal beszélt, mikor telefont ragadva azonnal hívtam a rádiót, hogy ellensúlyozzam gondolatmenetét a hallgatók között. Nem vették fel, próbáltam még vagy háromszor. Siker! A vonal végén egy hölgy érdeklődött, miért telefonáltam. Elmondtam neki, felháborítónak vélem, hogy egy pedagógus így lehúzhatja klasszikus kötelező olvasmányainkat. Erre azt válaszolta, az ő lányának is megvette a Harry Pottert, és olvassa is. Kérdeztem tőle, hogy ő maga olvasta-e már? Még nem, de kíváncsi rá. Mindenki ezt olvassa az osztályukban. Mire én: ha kútba ugranának, ön is oda küldené a lányát? Erre azt válaszolta, ez igen erős hasonlat. Próbáltam meggyőzni, hogy nem igazán tartalmaz olyan kincseket, mint a mi „ódivatú”, „lejárt” kötelezőink. Említettem a Pál utcai fiúkat, az Egri csillagokat, a Tüskevárat, ahol a hűség, a barátság, az összetartás, önfeláldozás mint érték jelenik meg. Nem tudtam meggyőzni. Azzal váltunk el, hogy majd hív, ha marad még az adásban rá idő. Nem hívott.
Pedig szívesen elmondtam volna azt is, hogy ezekből a művekből ismerhetnének meg a mai tinik emberi érzéseket, örömöt és bánatot, igazi szerelmet stb. Tudomásom szerint a Harry Pottert alakító fiatal színész drogfüggő lett. Ha lesz filmbeli változatának folytatása, vajon rendbe tuják-e hozni annyira, hogy képes legyen végigjátszani a szerepét? Kérdezem, ha a színészfiú ezzel tudott azonosulni a filmkészítések során, milyen hozadéka lesz, lehet a mai ifjúság körében ennek a regénynek?

Üdvözlettel: K. Sz.