Vissza a tartalomjegyzékhez

Nové Réka
Tapolca

A Balaton-felvidéken fekvő Tapolca egy ízig-vérig békebeli kisváros pihentető hangulatát árasztja. Érkezzen az ember családdal vagy baráti társasággal - de akár egyedül is - bőségesen talál kikapcsolódási lehetőséget az alig húszezer fős településen.

A városka legszebb érdekessége a centrumban található Malom-tó, a máig működő 18. századi malomkerékkel. A meleg vizű tóban színes halak úszkálnak, a szépen kiépített tópart körül háromcsillagos szálloda, éttermek, cukrászdák kínálják szolgáltatásaikat a pihenni vágyóknak, amíg a család apraja a játszótéren lelheti örömét.
A nagy múltú várost először 1182-ben említették írásban, Topulza néven. Szláv eredetű nevét valószínűleg az itt fakadó meleg vizű forrásokról kapta. Az egyik legizgalmasabb látnivaló a Tavasbarlang, melyet több mint egy évszázaddal ezelőtt fedeztek fel kútásás közben. Ki gondolná, hogy ez a barlang volt Magyarország első villanyvilágítású, idegenforgalmi célokra berendezett föld alatti látványossága? Állandó hőmérsékletű, csillogó karsztvizén csónakkal is körbejárhatjuk a nevezetességet. Stílusos, elegáns étteremben vagy modern pizzériában ebédelhetünk közvetlenül a Tavasbarlang szomszédságában, vagy jókat bámészkodhatunk a város ízlésesen kialakított főutcáján.
A mára szinte divatossá vált wellness-szolgáltatásokat sem kell hiányolnunk, hiszen Tapolca jó levegőjű, hegyekkel körülölelt településén is találunk olyan komplexumot, amely ezeket az igényeket is kielégíti.
Kirándulóknak a közeli tanúhegyeket ajánljuk kanyargós tanösvényekkel vagy izgalmas, erdőkön átívelő bicikliutakkal, esetleg a közeli lovas tanyák, majorok kikapcsolódási lehetőségeit.