Vissza a tartalomjegyzékhez

Hajdú Sándor
Hibázott a kormány
- mondja Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter az aktuális botrányok kapcsán

Hogyan lett a függetlenségét hangsúlyozó liberális elnökjelöltből hirtelen környezetvédelmi miniszter?
- Az elnöki szék, mint köztudott, egy szavazaton múlt. Ez nagyon erős támogatást adott nekem az SZDSZ hitelességének visszaszerzéséért indított programhoz. Úgy ítéltem meg, hogy mindenféleképpen képviselnem kell azokat, akik mögém álltak, és a miniszteri szerepvállalás tűnt a legalkalmasabbnak ennek megvalósításához. Ha más szerepet vállaltam volna, az nem lett volna ennyire egyértelmű, ha pedig nem vállaltam volna szerepet, az helytelen lett volna.
A környezetvédelem a jövő kihívásaival foglakozik a mában, ennél keresve sem találhattam volna komolyabb feladatot magamnak. Minden miniszterség olyan, amilyenné tesszük, igyekszem fajsúlyos munkát végezni a tárca élén.


Fotó: S. L.

Még a Rába habzása is kapóra jött. Apropó, visel bőrdzsekit?
- Most nincs rajtam, de van bőrdzsekim. Lehet, hogy Ausztriában gyártották, vagy az unióban, ahol fittyet hánynak a környezetvédelmi törvényekre. A Rába habzása egy hatéves történet, hosszú levélváltások, tárgyalások előzték meg azt, hogy jó szándékú türelmünk elfogyott. Az osztrák félnek éreznie kell, hogy Magyarországnak megváltozott az álláspontja, és elszántak vagyunk ebben az ügyben. Eredményt akarunk, méghozzá azt, hogy a Rábán álljon vissza az eredeti vízminőség. Emiatt én azt az utasítást adtam a munkatársaimnak, hogy vonjuk vissza a hozzájárulásunkat az egyik burgenlandi bőrgyár működéséhez, és egyúttal tegyük világossá, hogy a másik két bőrgyár működését jogszerűtlennek tekintjük.
Új miniszter, kemény belépő. Arra van most szüksége a kormánynak, hogy kemény, határozott miniszterei legyenek? Korábban említette, hogy ebből még lehetnek koalíciós feszültségek.
- Az SZDSZ-nek arra kell törekednie, hogy világos és harmonikus legyen az együttműködése a koalíciós partnerrel, de van néhány kérdés, amelyben nem lehet engedni a liberális elvekből. A határozott politizálás egyébként meggyőződésem szerint a koalíciós kormány érdekeit is szolgálja, ha tetszik, át akarom alakítani a kormány és a koalíció gondolkodását. Határozottan törekszem ugyanakkor arra, hogy legyen politikai párbeszéd az ellenzék és a kormány között is, hiszen az ország érdeke, jövője ezt kívánja. Ma a közéletet és az egész ország „klímáját” a két fél gyűlöleten alapuló viszonya mérgezi leginkább. Ha már a klímaváltozásért felelek, akkor a politikai klímaváltozásért is tenni akarok.
Mit szól Orbán Viktor újraválasztásához? Egykori párttársa ismét bizonyította, hogy nincs alternatívája a nemzeti jobboldalon.
- Ezúton is gratulálok neki, de a demokrácia deficitjének érzem, hogy a többi pártban, így a Fideszben sincs demokratikus verseny a pozíciókért. Egyedül az SZDSZ-ben vesszük komolyan az alapvető demokratikus normákat, komoly kampány után, szoros versenyben dőlt el, ki fogja vezetni az SZDSZ-t.
A liberális szóbeszédek szerint jelenleg is a kampányban tapasztalt megosztottság jellemzi a pártot. Folyik egyfajta közeledés a két elnökjelölt hátországában, van párbeszéd a „fodoristák” és a „kókisták” között?
- Korrekt együttműködésre törekszem Kóka Jánossal. Az SZDSZ érdekében együtt kell működnünk, de én meg kívánom tartani azt az értékrendet és gondolkodásmódot, melyet a kampány során is képviseltem. Nem lennék korrekt a szavazóimmal, ha feladnám a párt megújításáról szóló elveinket.
Milyen az Ön által megálmodott SZDSZ?
- Befolyásosabb, az értékeit sokkal határozottabban képviselő párt, amely nemcsak a fővárosban, hanem vidéken is újra megerősödik. Egy országosan erős és szervezett pártot látok magam előtt, amely maximálisan képviseli a liberális eszméket, és viszszatér a rendszerváltás lendületéhez.
A kormány és a koalíció népszerűsége viszont soha nem látott mélységbe zuhant. A folyosói hírek szerint egyfajta koalíciós válság alakult ki az elmúlt időszakban. Érzékeli mindezt?
- Beszéljünk világosan. A kormány jelentős hitelvesztésen ment keresztül a választások óta. Ez alól nem mentes az SZDSZ és az MSZP sem. Alapvető cél tehát a kormány hitelességének a visszaszerzése, ami nem lesz könnyű. Ennek a következetes politizálásnak az első lépése a hétvégén már tetten érhető volt a rendőri vezetők felmentésével, a miniszter távozásával.
A rendőrség válságának igenis van politikai felelőse, és a koalíció levonta a konzekvenciákat.
A kormányzat átalakításával, minisztercserékkel visszaszerezhető a reformlépések során elveszített népszerűség?
- Meggyőződésem, hogy a választók ezt várják tőlünk. Például a rendőrséggel kapcsolatban elhibázott lépésnek tartom, hogy egybeolvadt az igazságügyi minisztériummal. A rendőrség körüli botrány igazi oka a kormányzat hibás lépéseiben keresendő. De szerintem a közigazgatási államtitkári posztok megszüntetése szintén egy elhibázott lépés volt. Ezekkel az ügyekkel szembe kell nézni, korrigálnia kell a kormánynak a saját hibáit is. Szerkezeti és személyi változásokra van szükség a kormányzásban, hogy elkerüljünk egy jövőbeni válságot.
A biztosítókkal kapcsolatban éppen ilyen jövőbeni válságot emlegetnek a szakértők. Enged az SZDSZ a több-biztosítós modellből, vagy vállalja a mélyülő feszültséget?
- Ha egy ügy válsághoz vezet, az mindig a résztvevők hibája. Kell lenni annyi bölcsességnek mindkét oldalon, hogy megtaláljuk a kompromisszumos megoldást. Egyelőre még az SZDSZ-en belül is eltérő véleményeket hallani a modellről. A lényeg, hogy a kormánynak nem szabad egy „reformdühvel” keresztülvinni az akaratát a választókon, hanem meg kell nyernie a választók széles rétegeit, hogy támogassák elképzeléseit. Nehéz megérteni, de nem mehetnek a dolgaink tovább a régi kerékvágásban.