Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
A Gyurcsány-csomag hatása
Az életben maradáshoz kevés, a meghaláshoz sok

„Ne csüggedjetek, a nehezén már túl vagyunk”- biztatta a miniszterelnök a napokban a megszorítások miatt egyre inkább elégedetlenkedő MSZP-tagságot. Külföldi elemzők ugyanakkor felvetették: lehetséges forgatókönyv a miniszterelnök cseréje. Bár közel egy évvel a második Gyurcsány-kormány megalakulása után már kimutathatók a megszorító intézkedések pozitív hatásai: javultak a makrogazdasági mutatók, a társadalom mélyében ugyanakkor fájdalmas folyamatok zajlanak.


Eddig 50 ezernél több vállalkozó adta fel a küzdelmet
Fotó: S. L.

Régen adhatott hasonló győzelmi jelentést a Pénzügyminisztérium az államháztartás helyzetéről: áprilisban 17,1 milliárd forint többlet keletkezett az államkasszában. Szinte történelmi eseménynek számít az is, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem veszteséges, sőt 30 milliárdos többletet halmozott fel az idén, köszönhetően a „potyautasok” számának csökkentésének, a gyógyszerkassza és a kórházi ellátás reformjának. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mindezeket látva úgy fogalmazott: „az ország lassan túl van a kiigazítás legnehezebb részén”.
Megerősítheti ebbéli hitében a miniszterelnököt az IMF és az OECD jelentése is, hiszen mindkét szervezet pozitívan fogalmazott az intézkedéseiről. Az OECD bíztatónak tartja az egészségügyi területen az eddigi reformlépéseket, külön dicsérettel illette a vizitdíjat és a kórházszervezésben elindult strukturális átalakítást. A fejlett országokat tömörítő gazdasági szervezet képviselői úgy látják, küszöbön áll több, hosszú távú megtérüléssel is kecsegtető jelentős reform az oktatásban, a nyugdíjak és az egészségügy területén is. Felhívják a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a csomag hatására jelentősen visszaesik a gazdaság növekedése: idén és jövőre is 2-3 százalék közé süllyed, jóval a hosszú távú, 4 százalékos átlag alá. Az IMF is - miközben számos ponton elismerte a kormány erőfeszítéseit - aggodalmát fejezte ki az alacsony gazdasági növekedés miatt, és javasolta, törekedjen jobb üzleti klíma kialakítására, hogy javuljon hazánk versenyképessége.