Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Rocky 6
Stallone 60

A 60 éves Sylvester Stallone még mindig a régi: bizonyítja ezt legújabb Rocky filmje éppúgy, mint az Ausztráliában kirótt pénzbüntetés a bőröndjében talált, arrafelé tiltott testépítő szerek miatt. Az imázs felélesztése nem átmeneti: 2008-ra a Rambo-szériának is várható egy utolsó, minden eddigit betetőző változata. Úgy tűnik, a színész-író-rendező Stallonénak ha máshol nem is, a film hollywoodi világában sikerült a számkivetett, esélytelen hősöket végérvényesen győzelemre vinnie.

Bár Sylvester Stallone a hatodik ikszet tapossa, a mozikban nemrég debütált a Rocky-eposz hatodik részével, melyben immár a kiöregedett bokszolót alakítja - mind a kritika, mind a közönség nagy elismerésére. Még olyan tollnokok is dicsérik mostani filmjét, akik korábbi, „izomagyú” akciófilmjeit kegyetlenül lehúzták: szerintük Sly a legújabb és legtartalmasabb Rocky-epizódba belesűrítette minden humánumát, életbölcseletét, iróniáját. Saját műfajában egy letisztult, klasszikus alkotást sikerült létrehoznia, melyet forgatókönyvíróként, rendezőként és főszereplőként egyaránt jegyez. Méltó folytatása ez az 1976-os első résznek, jegyzik meg a kritikusok, a közbeeső négy epizódot pedig - melyekben mind a bokszoló, mind az őt alakító színész mítosza meglehetősen elkopott - el kell feledni.
„Amikor hét évvel ezelőtt felvetettem, hogy szeretnék egy utolsó Rockyt csinálni, a fél világ körberöhögött - vallotta be Stallone nemrég egy interjúban. - A jogilag illetékes MGM stúdió elnöke szememre vetette, hogy túl öreg vagyok már ehhez, és különben is: az ötödik rész 1990-ben nagy bukás volt. Nos, ebben tényleg igaza volt. Azután évekkel később egy eldugott mexikói étteremben - épp elég siralmas állapotban voltam - összeakadtam egy véletlen folytán az MGM új elnökével. Beszéltem neki a Rocky 6 tervéről, mire megkért, hogy küldjem el neki a forgatókönyvet. Elküldtem.
A felesége sírt, amikor elolvasta.”