Vissza a tartalomjegyzékhez


Nagyok országa

A leggyakrabban viselt családnévnek jelenleg a Nagy számít Magyarországon. A Belügyminisztérium adatai szerint csaknem negyedmillió személyt hívnak így. A legelterjedtebb száz családnév között még mintegy tucatnyi olyan található, amely általában egy valamikori „ősapa” külső tulajdonságára látszik utalni (a Kiss például a 7., a Veres az 53., a Csonka épp a 100. a listán).

A legtöbb ma is használatos családnév iparosnevekből és más, mesterségekre utaló megjelölésekből alakult ki, a Kovácsok és a Szabók után a Vargák, a Molnárok és a Pappok következnek. Az utóbbinak egy mutánsa - Pap - szintén szerepel a top 100-ban, s hasonló a helyzet a Hegedűs-Hegedüs, a Kiss-Kis, valamint a Balogh-Balog kettős alakváltozatokkal is.
A tulajdonnévvé nemesült népnevek közül a Horváth, a Németh, az Oláh, a Rácz és a Török számít ma a legelterjedtebbnek, de fent van a százas listán például az Orosz, a Lengyel, a Székely és a Kun is. A hazai népesség egyharmada - mintegy három és fél millió személy - az első száz családnév valamelyikét viseli Magyarországon.