Vissza a tartalomjegyzékhez

Major Nóra
A hét eseményei

Elbocsátások a Rádiónál

240 dolgozó leépítését jelentette be a héten az illetékes munkaügyi központnak a Magyar Rádió. Such György, az intézmény elnöke még januárban jelentette be, hogy az év folyamán harminc százalékkal csökkentik a Magyar Rádió akkor 1400 fős létszámát. A híradások szerint mintegy 150-en jelentkeztek önként az elbocsátásra. A távozók első köre a jövő hónap elején hagyja el a céget, az elbocsátás az év végével zárul.

Olcsóbb roaming tarifák

Egy friss alku értelmében legfeljebb 49 eurócentbe kerülhet mobiltelefonon hazatelefonálni egy másik EU-tagország területéről, és 24 centbe a hívás fogadása. Ezeket a limiteket azonban 2008-ban, majd 2009-ben tovább fogják csökkenteni. Ha az Európai Parlament tagjai és a távközlési miniszterek is támogatják a megállapodást, az új árak már a nyár folyamán hatályba léphetnek. Brüsszel akkor állt elő a roamingtarifák szabályozásának tervével, amikor tudomására jutott, hogy egyes külföldről indított mobiltelefon-hívások akár hatszor annyiba is kerülhetnek, mint országon belül.

Szóval vezérelt nyomtató

Szóban is irányíthatjuk a jövőben a számítógépünket vagy nyomtatónkat a számunkra megfelelő szín elérése érdekében a Xerox kutatója, Geoffrey Woolfe által kifejlesztett színnyelv segítségével. A tudós által „természetes nyelvi színszerkesztésnek” elnevezett eljárás nagyban megkönnyíti például a fotósok, nyomdák, grafikusok munkáját. Ezentúl elég lesz csak annyit mondani, hogy „legyen sötétebb vagy világosabb kék az ég”. A parancsot begépelt szöveg formájában is megadhatjuk.

Hamis a méz

A magyar méhészek laboratóriumi vizsgálatra hivatkozva azt állították, hogy a Magyarországon forgalmazott méz nagy hányada hamisított, répacukrot vagy más összetevőjű „sűrítményt”, adalékanyagot tartalmaz. A méhészek saját elemzései kimutatták, hogy a minták 70 százaléka nem felelt meg az előírásoknak, s közülük többnek még egészségkárosító hatása is lehet. A magyar főállatorvos most - egyebek mellett - az esetleges gyógyszermaradványokat, a szennyezettséget, a cukor felhasználását és a pollentartalmat fogja hatóságilag megvizsgálni.

Megállt a nézettségnövekedés

Az RTL Klub programigazgatója, Kolosi Péter szerint Magyarországon megállt a televíziónézettség növekedése, ami nagyrészt az internet és a DVD-lejátszók egyre nagyobb arányú elterjedésének köszönhető. A kereskedelmi csatornák indulásakor a kínálatban 17 magyar nyelvű csatorna volt megtalálható, míg ez a szám mára több mint 50-re emelkedett. Általános trend, hogy a nézők a nagy csatornáktól a kábelcsatornákhoz vándorolnak át. A közeljövőben ezenkívül a főműsoridő eltolódása és az új reklámtechnikák elterjedése várható - tette hozzá Kolosi.

Határon túli lakásvásárlók

Mit sem vesztett népszerűségéből a magyarországi lakáspiac a külföldi vásárlók számára: hosszú évek óta folyamatosan 5-6 ezer külföldi magánszemély vásárol ingatlant Magyarországon, ennek csaknem négyötöde lakóingatlan. A tranzakciók több mint egyharmada Budapesten történik, a főváros után Somogy, Bács-Kiskun és Zala megye következik az eladások listáján. Nemzetiség szerint 2006-ban a németek voltak a legaktívabbak, őket követték a román, ír és holland vásárlók.

Szabálytalan Centrum-parkolóórák?

A bíróság elutasította egy pénzbehajtó cég keresetét, mert az nem tudta csatolni azokat a dokumentumokat, amelyek igazolnák, hogy a Centrum Parkoló Kft. által felállított parkolóórák és a parkolóőröknél lévő eszközök szabályos mérésre alkalmasak. Az ítélet egyelőre nem jogerős. Az ügyvéd úgy véli: akár precedens értékű ítélet is születhet. A nem megfelelő eszközzel való mérés alapján ugyanis nem lehet díjat beszedni.