Vissza a tartalomjegyzékhez

Papp Levente
Hatalom és erkölcs
Csúcsvezetők bukása magánéleti problémák miatt

Egyre szorultabb helyzetbe kerül Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke, miután nyilvánosságra hozták, hogy jogosulatlanul adott fizetésemeléseket barátnőjének. A sajtó már tényként kezeli távozását. Lord Browne, a British Petrol néhai sikerelnöke Wolfowitznál is rosszabbul járt zilált magánélete miatt. A két eset alapján úgy tűnik, még érvényben vannak olyan erkölcsi normák, melyek csúcsvezetők számára sem hagyhatók figyelmen kívül.

Vajon meddig tart egy nemzetközi bank vezetőjének privátszférája? Wolfowitz 2005-ben került a bank élére, elsősorban az USA támogatása alapján. Akkoriban felmerült a politikai körökben is otthonosan mozgó rocksztár és filantróp Bono neve is a lehetséges bankelnökjelöltek között, de végül inkább egy „öltönyös figura”, a kormányzati gyakorlattal rendelkező amerikai Wolfowitz nyerte el a megtisztelő pozíciót. Az álomkarriernek három év után egy elhibázott fizetésemelési ügy miatt szakadhat vége. A bankelnök Shaha Rizának, a bank kommunikációs menedzserének állást szerzett egy alapítványnál, majd a Világbanktól kapott fizetését kétszer is nagymértékben megemelte. Jelenleg évi 200 ezer dolláros fizetést kap a hölgy, aki nem mellesleg a 64 éves Wolfowitz barátnője.
A Világbank igazgatótanácsa egyelőre haladékot adott az elnöknek, akinek a távozását több kisrészvényes és a banki alkalmazottak szövetsége is sürgeti. Utóbbiak szerint miközben elnökük hivatalosan küzd a korrupció ellen, maga is korrupt módon vezeti az intézményt. További érvágás Wolfowitz számára, hogy egyik főtanácsadója és bizalmi embere, Kevin Kellems is távozott, mégpedig arra hivatkozva, hogy a kialakult helyzetben lehetetlen érdemi munkát végeznie. Az európaiak már megvonták bizalmukat Wolfowitztól, az Európa Parlament állásfoglalása szerint indokolt lenne az elnök távozása.
A Financial Times beszámolója szerint a Bush-kormány több tagja, sőt maga az elnök is kiállt Wolfowitz mellett, ennek ellenére elemzők szerint nem fogja kitölteni hivatali idejét, mivel az ügyről készült jelentés szerint a bankelnök több banki szabályt is megsértett. Wolfowitz állítólag kész is lenne a távozásra, de csak akkor, ha a bank igazgatótanácsa kijelenti, hogy semmilyen etikai vétséget nem követett el.
Egyes találgatások szerint a leköszönő brit miniszterelnök, Tony Blair is várományosa lehet a Világbank elnöki székének. Blair eddigi munkássága során nagy hangsúlyt fektetett az afrikai szegénység és nyomor leküzdésére, ami a Világbank kiemelt céljai közé tartozik. A Világbank a legrászorulóbb fejlődő és átalakuló országoknak nyújt kedvező kölcsönöket különféle nagyberuházásokhoz és projektekhez.
Wolfowitznál is kellemetlenebb helyzetbe került Lord Browne, a British Petrol (BP) brit olajipari óriás sikerelnöke, aki nem várta meg menesztését, hanem a hónap elején villámgyorsasággal távozott pozíciójá-ból, miután leleplezett homoszexuális kapcsolata miatt hazugságba keveredett a bíróság előtt. Lord Browne egy 41 éve tartó szuperkarrier csúcsán volt kénytelen dicstelenül elmenekülni annak a vállalatnak az éléről, amelynek értékét merész befektetéseivel 20 milliárd fontról 110 milliárdra növelte. Browne mindvégig hangsúlyozta, hogy magánélete és a céges ügyei sohasem keveredtek össze, és az ügy kapcsán egy nyilatkozatot adott ki, melyben határozottan cáfolta az őt ért vádakat, miszerint anyagi visszaéléseket követett volna el. Nyilatkozatában nem ítélte el bukását okozó kapcsolatát, csupán a hazugság miatt kért elnézést, és hangsúlyozta, hogy joga van a magánéletét úgy élni, ahogy akarja, és a sajtót hibáztatta, amiért kiteregették ügyét, és hamis vádakkal illették.
A tények szerint az 59 éves Browne titkos barátja számára céget alapított, és befolyásos körökbe is bevitte a kanadai fiatalembert. Angliában akkora felháborodást okozott Browne magatartása, hogy el kellett menekülnie az országból. A BP kisrészvényesei már régóta nehezen viselték Browne luxuséletmódját, és évi 4,5 millió fontos fizetése is csípte a szemüket. Browne nyilatkozatában kijelentette, hogy távozása után számtalan ajánlattal keresték meg, és sokan fejezték ki együttérzésüket is. Ennek ellenére a bíróság megtévesztése miatt akár büntetőeljárás is indulhat a cégvezető ellen, ráadásul elvesztette 15 millió fontos végkielégítését is a BP-nél.