Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Golf és wellness együtt húz
Interjú Arie Yom-Tov ingatlanfejlesztővel

Az idegenforgalom olyan, mint egy puzzle: nem elég csak egy-egy elemére koncentrálni, hanem összefüggő egészet kell létrehozni. Legalábbis ha azt akarjuk, hogy húzóágazattá váljon - állítja Arie Yom-Tov ingatlanfejlesztő, aki a nehézségek ellenére is nagy fantáziát lát Magyarországban.


Fotó: Somorjai L.

Ön másfél évtizede lakik Magyarországon, de már eddig is számos olyan jelentős ingatlanfejlesztés kötődik a nevéhez, mint a Gozsdu-udvar, a Le Meridien Hotel vagy a Szinyei Merse Ház, az Andrássy Palace is. Ingatlanfejlesztőként milyennek látja Budapestet?
- Bár egyre nehezebb az ingatlanfejlesztők számára Budapesten dolgozni - sokan tovább is állnak keletre -, én mégis úgy gondolom, még nagyon sok lehetőség van Magyarországon. Leginkább az idegenforgalom területén lehetne komoly sikereket elérni, mert a külföldieknek tetszik Magyarország.
A probléma az, hogy csak rövid időt töltenek nálunk, átlagban csupán 2,6 éjszakát. Az ország adottságait tekintve ez több is lehetne. Évente most is 16 millió turista érkezik Magyarországra, jelenleg a GDP 10 százaléka a turizmusból származik, de ez akár 30 százalékra is emelkedhet, ha sikerül több vonzó látványosságot létrehozni. Ha megnézzük Bécset vagy más nyugat-európai nagyvárost, láthatjuk, hogy erre tudatosan készülnek, szinte minden sarkon van valami érdekesség.
Milyen érdekességekre gondol?
- Hollandiában és más európai városokban is láthatók az adott ország nevezetes épületeinek kicsinyített másaiból épített miniparkok, de említhetnék különleges múzeumokat, speciális kiállításokat, panoptikumokat is.
Az elmúlt években nagyon sok pénzt fordított az állam a wellness iparágra, hotelek és a szolgáltatások kiépítésére. Ma már nem a pusztával, hanem a wellnesszel reklámozzuk Magyarországot. Ez nem jelent elegendő vonzerőt?
- A wellness valóban nagyon fontos, de csak egy része a vendégcsalogató látványosságoknak. Az idegenforgalmat úgy kell elképzelni, mint egy puzzle-t, amely több elemből áll össze. Ezt a filozófiát tartottuk szem előtt, amikor terveztük a Budapest Gate Golffalut Bicskén. A projekt számos elemből épül fel, amelyek külön-külön is fontosak, de együtt nagyobb hatást érnek el. Helyet kap egy hatalmas alapterületű wellness- és sportcentrum, ahol termálvizes medencék, aquapark, sportuszodák is működnek majd. Újabb látványosságként felépítjük az ország első Mini Magyarországát, ahol nemcsak a híres magyar épületeket, hanem száz régió jellegzetességeit mutatjuk be miniatűr méretekben. De 1500 férőhelyes konferenciatermet és szállodát, lakóparkot, villaházakat is építünk azok számára, akik a Nyugat-Európában már divatossá vált új életstílust szeretnék követni: „a fővárosban dolgozni - gyönyörű környezetben élni”. Ez kiválóan működik Nyugat-Európában, Spanyolországban, Ausztriában vagy éppen Miamiban.
A „puzzle” része lesz a területen fekvő 15 hektáros tó, ahol lehetőség adódik horgászásra, csónakázásra és strandolásra is. Emellett 104 hektáron felépítünk egy 18 lyukú, nemzetközi verseny rendezésére is alkalmas golfpályát, ahol nemcsak klubtagok játszhatnak, hanem a vendégek is. Ugyanis a jövőben a golf nemcsak a gazdag emberek sportja lesz, hanem egyre inkább hétköznapi sporttá válik. A nemzetközi tapasztalat szerint a golfpályák számának növekedésével arányosan nőnek az ország idegenforgalmi bevételei.
Ha jól értem, Ön szerint a golf és a wellness lehet Magyarország számára egyfajta kitörési pont.
- Abszolút így gondolom. A wellness önmagában nem elegendő vonzerő, ahogy a golf sem. Az emberek egyre több látványosságot, többféle programot, kikapcsolódási lehetőséget igényelnek. Ez a siker titka, lépést tartani és megfelelni a kor elvárásainak. Spanyolországnak - amely nagyon sikeresen használja ki az adottságait a turizmus tekintetében -, mint tudjuk, van tengere, Magyarországnak nincs, viszont van termálvize. Spanyolországban nagyon sok szépen kiépített golfpálya van, de nyáron meglehetősen nehéz játszani a hőség miatt, Magyarországon viszont tavasztól őszig alkalmas a klíma a golfozásra. Ezt az előnyt kell kihasználni, hiszen egyetlen golfverseny akár több száz milliós bevételt hozhat.
A turizmustól elvonatkoztatva, hogyan látja, milyen kilátásai vannak Magyarországnak? Folyamatban van egy újabb megszorító csomag, több reform is borzolja a kedélyeket, miközben igyekszünk megfelelni az euró bevezetéséhez szükséges feltételeknek.
- Mivel régebb óta Magyarországon élek, ismerem a rendszerváltás utáni történetet. Sajnálatos módon a magyarok nagyon sokat veszítenek a politikai csatározásokon. A politikusok jönnek-mennek, de az emberek itt maradnak. Úgy vélem, ideje lenne kompromisszumot kötni a pártoknak, megegyezniük abban, hogy az ország érdekeit szolgálják. Üzletemberként egyik oldalra sem hajlok, és kívülről nézve meglehetősen szörnyűnek tűnik az, amit nap mint nap a politikai elit produkál. A semmi felett harcolnak, értelmetlen ügyeken vitatkoznak, csak azért, hogy megtartsák a politikai pozíciójukat.