Vissza a tartalomjegyzékhez

Náray Tamás, Lénárt Levente, Cseszkó Tamás
Heroin receptre
Liberálisokkal tüntettek a liberalizálók

Nem fogadták kitörő örömmel a Kendermag Egyesület országszerte tartott drogliberalizációs demonstrációit vasárnap. Debrecenben állítólag Kósa Lajos polgármester akadályozta meg a színpad felállítását, Budapesten pedig a rendőrségnek kellett a kordonon kívülre terelni a Jobbik megtévedt bárányait. Mindeközben kiderült: a drogosoknak kínos az SZDSZ, a liberálisoknak azonban nagyon is kapóra jönnek a hasonló események.


Fotó: Lénárt Levente

A kiváló időt kihasználva rengetegen látogattak ki a Margitszigetre vasárnap délután. A sziget belseje felé haladva gombamód szaporodnak a rendőrkocsik. Itt-ott - egyelőre összehajtogatva - árpádsávos zászlók várják az e-mailen már hetek óta szervezett ellentüntetés kezdetét. A Kendermag Egyesület demonstrációját körbevevő dupla kordonon belül a rendelkezésre álló tér harmadát töltik csupán meg a kábulatért küzdők. Ha füves cigit nem is látni tonnaszám, a vízipipa mindenestre előkerült már a hátizsákból. Mint a demonstráció előtt szétkürtölt felmérésből kiderül, a rendőrautóban hűsölő közegek maguk sem tudják, mit gondoljanak a könnyű drogok használatáról. A tömegben elvegyülni szándékozó jobbikos fiatalok csoportját nem nehéz beazonosítani, hiszen pólóik nem rejtik véka alá a nemzetről és Gyurcsányról alkotott véleményüket. Elmondásuk szerint csak nézelődni jöttek, és az intézkedő főfüves Juhász Pétertől tudakolják: vajon akkor is távozniuk kellene-e, ha SZDSZ-esek lennének? Kisebb szóváltás után végül a rendőrök kísérik el a nemzetféltő fiatalokat. Komolyabb incidensre nem kerül sor. A kuruc.info közben szakszerűen tájékoztat a rendőri brutalitás mértékéről.
Az intézkedés helyszínéről éppen távozó Juhász Péter, a kendermagosok alelnöke nemleges választ ad a baloldali politikai erőkkel feltételezhető összefonódásukat firtató kérdésünkre. Mint mondja: az SZDSZ inkább csak beszél, hiszen hiába vannak kormányzó pozícióban, mégsem tesznek semmit. Ők tehát a jövőben sem tervezik, hogy bármiféle parlamenti formációval közösködnének. Egy, a szerkesztőségünkbe eljutott e-mail szerint azonban az SZDSZ máshogy közelíti meg a kendermagosokhoz fűződő kapcsolatát. „Sziasztok! Kérlek benneteket, hogy jelentkezzetek a Million Marijuana March rendezvényeire szórólapot osztani vasárnap, mert ennek most különös fontossága van, ugyanis a rendezvények megzavarására készül a Jobbik. A budapesti rendezvényre Dórinál kell jelentkezni, mint azt már írta, a debrecenire D. Sándornál, a pécsire N. Zsoltnál, a szegedire M. Mikinél!” - áll az elektronikus levélben.
A liberálisok új generációja egy másik, immár hivatalos közleményében jelzi ugyan, hogy vannak bizonyos nézetkülönbségeik a kendermagosokkal, de a magyar fiatalok - na meg a Jobbik - miatt mégiscsak kivonulnak a „könynyű drogot” követelők eseményeire. Juhászék azonban nem a nemzeti kereszténység és a liberalizmus politikai küzdőterének álmodták meg a kábulatért folytatott küzdelmüket. Így aztán a jobbikos ellentüntetőkhöz hasonlóan a szórólapos SZDSZeseket is kizavarják rendezvényükről, mondván: semmi közük hozzájuk. Az új generáció azonban nem adja fel a magyar fiatalok megmentésére irányuló erőfeszítéseit, és tíz méterre a drogkordontól tovább folytatja a szórólapozást. Említett expozéjuk szerint ugyanis „nem minősíthetünk bűnözőnek fiatalokat csupán rossz politikai játszmák miatt”.
Mindeközben a színpadon felszólalók csokihoz hasonlítják a marihuánát. Véleményük szerint mindenkinek meg kell adni a szabadságot arra, hogy eldönthesse, mit szeretne enni, inni vagy éppen szívni. Céljuk, hogy társadalmi igénnyé váljon a drogliberalizáció, távlati víziójukban pedig már egyenesen azért versengenek a politikusok, hogy ki is liberalizálja a kábítószereket. Öt éven belülre taksálják az áttörést. A statisztikákat nézve azonban a folyamat eltarthat még egy darabig, mert egy tavalyi felmérés szerint a magyaroknak csupán a 13 százaléka támogatja törekvéseiket. A kendermagosok ezúttal felhagytak korábbi, óvatoskodó követeléseikkel, és nyíltan vállalják, hogy a marihuána legalizációja csak az első lépés lenne. Az eseményre készített kátéjuk szerint rövidesen a heroint elutasító többségi viszonyban szeretnének gyökeres változásokat elérni. Érveik szerint így a fogyasztóknak nem a feketepiacon kéne beszerezni az anyagot, hanem az orvosok írhatnák fel azt receptre.


Az ellen-tüntetők

Fotó: Cseszkó Tamás

Debrecenben nagyobb balhé kerekedett a drogmasírozás körül. „Botokra, lapátra, ásóra, kaszára fel! Megérett a gaz! Takarítsuk el eme alattomosan közénk gyökerezni szándékozó, »liberósokat éltető kendergazt« és annak terjesztőit!” - szólította fegyverbe elektronikus levelében a debrecenieket Ágoston Tibor, a debreceni Kossuth téri tüntetők egykori vezérszónoka, aki egyébként egy helyi fürdő alkalmazottja és a Fidesz megyei munkás- és alkalmazotti tagozatának elnöke is volt kényszerű lemondásáig. Szavait tettek követték: ásóval a kezében lépett fel a színpadnak szánt egyik elemre, melynek összeszerelésével a szervezők gondosan megvárták a média kiérkező munkatársait. A kendermagosok magatartását, ahhoz képest, hogy éppen drogot jöttek liberalizáltatni, némi tanácstalanság jellemezte, egyik meghívott zenekaruk pedig egy láda sörért ajánlkozott átállni az ellentüntetők oldalára, csakhogy zenélhessen egy kicsit. A városvezetés annyiban mindenképpen egy húron pendült az ex-Kossuth tériekkel, hogy május 9-én kelt levelükben „közútkezelői szempontból” találták alkalmatlan helyszínnek a Békás tavat a színpad felállításához.
Szombathelyen idillikus környezetben, a Március 15. téren egy halott katona szobra mellett tartották meg a drognépgyűlést. A helyszínt két oldalról fémkordon keríti el, melynek egyik felén a kenderszármazékok legalizációja mellett voksoló körülbelül negyven fiatalkorú heverészik, velük szemben, a rács túloldalán, hasonló létszámban barátságtalan arcot vágó skinheadek. Az egyik, egy jobbikos zászlót lengető fiatalember boldogan meséli, hogy egyenesen Keszthelyről érkezett azért, hogy a „homokos narkósoknak” megálljt parancsoljon. S hogy mindehhez miért szükséges az árpádsávos karszalag és a jobbikos zászló, arról a szavak jelentése rántja le a leplet. A Jobbik névben tudniillik benne foglaltatik a „jobbítani, újjáteremteni” szó is. „Ha tehetnénk, tüzet is hívnánk az égből, hogy ezt a Szodomát elpusztítsuk” - mondja végszóként. Bár barátai közül többen tudni vélik, hogy a helyi SZDSZ még fizetett is a drogos létszámot dagasztóknak, ottlétünk alatt nem akadt horogra egyetlen politikai aktivista sem. Fazekas Tamás, a rendezvény egyik szervezője egyenesen úgy fogalmazott, hogy ő személy szerint „ellökte volna a liberálisok baráti jobbot nyújtó kezét”.