Vissza a tartalomjegyzékhez

Sz. M.
Bodzaszörp

Virágzik a bodza, és a fekete bodza. Kifejlett virága ital, szörp vagy fagylalt, illetve a rántott bodza kedvelt alapanyaga. Sőt, a virág nemcsak bodzavirág lehet, hanem akácvirág vagy rózsaszirom is, azaz ugyanígy készíthetünk akác- és rózsaszörpöt is. Vigyázat: semmiképp se szedjünk virágot szennyezett levegőjű helyen!

Hozzávalók a szörphöz: 20-22 fürt bodzavirág, 10 liter víz, 7 kg cukor, 5 egész citrom megmosva és felkarikázva, 10 dkg borkősav vagy citromsav.
Elkészítés: Felfőzzük a vizet a cukorral. Ha kihűlt, hozzáadjuk a megmosott bodzavirágot és a felkarikázott citromot. 1 dl vízben elkeverve felfőzzük a megadott mennyiségű borkősavat vagy citromsavat. Összekeverjük a bodzalevet és a borkősavas vagy citromsavas oldatot, majd hagyjuk négy napig állni. Naponta kevergessük meg az így előkészített levet. Az ötödik nap leszűrjük és üvegekbe töltjük a szörpöt.
A szörp felhasználásával bodzafagylalt is készíthető, méghozzá a vanília alapfagylalt ízesítésével. A rántott bodza palacsintatésztába mártott virág megsütve.