Vissza a tartalomjegyzékhez

Szubotics Mariann
Kaposvár, a virágváros és környéke

Somogyország fővárosának egyik leghangulatosabb része a sétálóutca, amelyen egymást követve helyezkednek el a szebbnél szebb épületek és hívogató kávéházak. Itt folyton pezseg az élet: fesztiválok, ünnepek, vásárok és egyéb kulturális rendezvények mellett számos múzeum, képtár és magángyűjtemény várja a látogatókat. Immár hagyomány, hogy a tavasz utolsó hétvégéje a művészeké, ilyenkor Kaposvár átalakul a Festők Városává.

Aki május utolsó hétvégéjén látogat ide, annak páratlan élményekben lehet része: május 24. és 27. között immár hetedik alkalommal várja közös ünneplésre a művészetek kedvelőit Rippl-Rónai József szülővárosa a festőóriás születésének évfordulóján. Franciás könnyedségű atmoszférát teremtve a programok kiköltöznek a szecessziós belváros utcáira: a ponyvafestők, a diákok és a művészeti egyesületek a járókelők között dolgoznak. A szökőkutak csobogása mellett pedig szól a jazz, a blues és a folkzene.
Kaposvár hangulatát egyrészt az eklektikus, szecessziós belváros, valamint az árnyas fákkal szegélyezett utcák határozzák meg. Másrészt az, hogy már a dualizmus korában hirtelen fejlődésnek indult település vezetői virágok telepítésével igyekeztek esztétikusabbá tenni a városképet.
A város valamikor ekkortájt kapta a Virágos Kaposvár elnevezést. A csodaszép környezet iránti igény örök életűnek bizonyult: olyannyira, hogy 2004-ben az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén (Entente Florale) Kaposvár arany fokozatot kapott. A díj nem járt virágmaggal vagy pénzjutalommal, viszont növelte az emberek életminőségét, mert lépten-nyomon érződik: a helybeliek szeretnek itt élni.
Ha már itt járunk, a város környéke is megér néhány óra barangolást. Ha elhagyjuk Kaposvárt a Zselic felé, máris a szabad kék ég alatt, a madárcsicsergéstől hangos erdőben találjuk magunkat, ahol utunk szelíd virágos rétek között vezet. A látnivalókban bővölködő környező települések között Bőszénfán találjuk Közép-Európa legnagyobb zárttéri szarvastelepét, Szennán pedig lakott skanzen vár az odalátogatókra.