Vissza a tartalomjegyzékhez

Zsurkán Mariann
A sípot és a szabályokat is kívülről kell fújni
Gaál Gyöngyi, futballbíró

Magyarország egyetlen olyan női futball játékvezetője, aki férfi NB I-es mérkőzésen fújta a sípot. Gaál Gyöngyi mindössze harmincévesen vezette élete legemlékezetesebb nyitómeccsét az angol Manchester City pályáján, ahol élőben közel harmincezren a televízión keresztül pedig milliók kísérhették figyelemmel az angol-finn összecsapás izgalmas másfél óráját. Ma pedig ő az egyik esélyes jelölt a kínai női focivébé játékvezetői posztjára.


Fotó: MTI

Hogyan keveredtél ebbe a férfias játékba?
- Édesapám több mint harminc éve játékvezető, így a hétvégéket gyerekként az öcsémmel együtt a focipálya szélén töltöttük, és otthon is sokat fociztunk. Később mindketten nekiindultunk a játékvezetői képzésnek, és nemsokára édesapánk mellett a testvéremmel együtt partjeleztünk. Sajnos a testvéremnek sérülés miatt nem sikerült felemelkednie ezen a területen, de nekem rendszeresen szorít. A szüleim meg sem lepődtek, édesanyánk mindvégig támogatott bennünket, és vidáman mosta a sáros ruháinkat.
Nem gondoltál arra, hogy inkább te is a bőrt rúgd a pályán?
- Dehogyisnem. A játékvezetősködés előtt fociztam, de annak idején Ajkán nem volt lehetőség magasabb szintű játékra. Nem akartam elszakadni a focitól, ezért iratkoztam be 1995-ben egy játékvezetői tanfolyamra, emellett végeztem a Pénzügyi és Számviteli főiskolát. Majd sikerült ösztöndíjat kapnom egy német gazdasági főiskolára, kint szintén vezettem meccseket, sőt felsőbb osztályba is kerültem. 2002 óta vagyok a FIFA játékvezető-keretének a tagja.
Milyen feltételekkel válhat valaki játékvezetővé?
- Egy három hónapos tanfolyamot kell elvégezni, a többi már csak gyakorlat. A képzés előtt azonban komoly fizikai állóképesség-felmérés és szabálytesztek folynak, amelyeken keresztül a különböző döntéshelyzeteket vizsgálják. Továbbá fújni kell a szabálykönyvet, s ha valaki külföldön is szeretne működni, akkor angolul is tudnia kell. Azon felül jó koncentráló-megfigyelőképesség, megfelelő döntéshozatal, illetve döntések felvállalása is elengedhetetlen „kellékek”. De míg a külföldi top játékvezetők teljes munkaidőben ezzel foglalkoznak, addig itthon munka mellett, hétvégéken tudjuk megoldani a karbantartó edzéseket és a meccseket. A korhatár negyvenöt év, de alacsonyabb szinten ez kitolódhat.
Összesen hány női játékvezető futkos a pályákon?
- Jelenleg kilenc játékvezető és hat asszisztens van az országos keretben. Egyébként csak itthon számít újdonságnak, hogy női játékvezető bíráskodik férfi élvonalbeli mérkőzésen, hiszen Európa számos országában van erre példa.
Nyilván sokszor kérdezték már tőled, hogy mi a férfiak reakciója a focipályán zajló emancipációra?
- Szerencsére nekem eddig jó tapasztalataim vannak. Jól fogadják, bár a női foci Magyarországon jóval lassúbb iramú egy férfimérkőzésnél. Ezért is nagyon hálás vagyok, hogy bizalmat kaptam magasabb szintű férfimérkőzésekre, hogy így készülhessek a nemzetközi megmérettetésekre. Szerencsére jól sikerült a bemutatkozás az élvonalban, és férfi játékvezető társaim is elfogadtak. Itt hozzáteszem, hogy a családom támogatása nélkül nem tudtam volna idáig eljutni.
Különbözik-e a nők és a férfiak játékstílusa?
- Én nem tennék lényegi különbséget. A foci nem függ a nemtől, hanem elhivatottság kérdése. A siker összetett: fontos a kondíció, kitartás, tehetség, és az, hogy szívvel játszanak.
Úgy tudom, a Kaposvár-Vác- összecsapás előtt virágot kaptál a szurkolóktól, és a játékosok is egyre inkább elfogadnak.
- Igen, persze játék közben ez nem ilyen egyszerű, hiszen nem mindegyik játékos elégedett a döntéseimmel. Bár nem is ez a fő cél, hanem az, hogy szabályok szerint vezessem le a mérkőzést. Ma a technika révén segítséget is kapunk, innentől kezdve minden hiba azonnal észrevehető.
Engedj meg egy személyes kérdést: van-e kedvenc csapatod?
- Elvből nem lehet, és nincs is kedvenc csapatom. Minden csapatot kedvelek, akik jó és élvezhető focit játszanak. Mondjuk a nemzetek a pályára, a játékba is magukkal hozzák habitusukat. A csapatok minden mérkőzésük előtt tanulmányozzák ellenfeleiket, sőt még bennünket is, mi pedig őket tanulmányozzuk videóról, hogy mégis mire számíthatunk az arénában.
Ezek után képzelem, milyen lehetett tavalyelőtt júniusban az angol-finn mérkőzést levezényelni.
- Óriási élmény volt, pénteken hirdették ki, hogy ki vezeti a vasárnapi mérkőzést, és már elővételben elkelt húszezer jegy. Előtte kivittek bennünket a Manchester City standionjába szétnézni, hogy ismerkedjünk a méretekkel. Amikor a meccs napján kifutottam a pályára, nem mertem körbenézni. Csak a hangzavart hallottam. A találkozót élőben közvetítették, jó pár millióan nézték. A játék után sok gratulációt kaptam e-mailben, mindenhol felismertek, nagyon meglepett ez a meleg fogadtatás. Egyébként Angliában egy focimeccs családi ünnepnek számít, teltház van, és ott teljesen más a szurkolókultúra.
Le kell-e mondani a családról az érvényesüléshez?
- Ha a család abszolút partner, akkor miért kellene feladni? A női játékosok sem mondanak le a családról. Nemrég jártam például Portugáliában az Algarve Kupán, ahol az éremkiosztásnál lehetett látni több csapatmezbe felöltöztetett kisgyereket, akik a családtagokkal szorítottak az anyukáknak.
De ez amúgy is egy hosszabb folyamat. Nagy előrelépést jelenthetne az idén szeptemberben Kínában kezdődő női futball-világbajnokság is, ahol a hat európai játékvezető-jelölt között szerepelek.