Vissza a tartalomjegyzékhez

Piros Péter
Vigyázz, rendőr
Nemi erőszak gyanúja és lopás a rendőrség számláján

Alig csitultak el az őszi események visszhangjai, újabb visszaélések miatt főhet a rendőrség vezetőinek feje. A napokban ítélték el azt a Széna téri bankrabláskor pénzőrzéssel megbízott századost, aki majd félmillió forintot tett zsebre, és ügyészségi nyomozás indult egy huszonegy éves nő vallomása nyomán is, aki azt állítja, hogy két egyenruhás rendőr erőszakolta meg.

A Széna téren történt túszejtő akció után a bank biztonsági kamerája rögzítette, amint az általános rémületet kihasználva egy rendőrszázados a helyiség egyik sarkába sétálva, 23 darab húszezrest, azaz négyszázhatvanezer forintot tett egy nejlonzacskóba a rábízott pénzből. Az azóta már elfogott férfi a tárgyaláson beismerte tettét, és rossz anyagi körülményeivel, valamint három gyermekéről való gondoskodási kötelezettségével magyarázta azt. A Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa kedden ítéletet hozott az ügyben: elsőfokon szolgálatban történő kötelességszegésben és lopásban találta bűnösnek a vádlottat, és egy év nyolc hónapos, négy évre felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint lefokozásra ítélte a rendőrt.
Még zajlott a tárgyalás, amikor egy internetes hírportálon napvilágot látott, hogy még ennél brutálisabb tettek miatt is sár fröccsenhet a rendőri uniformisra. Egy huszonegy éves nő azért tett feljelentést, mert állítása szerint május 4-én hajnalban Miskolcról jövet egy rendőrautó került mögé a Múzeum körúton, és a villogójával leállította. A kocsiban utazó öt rendőr azzal az indokkal, hogy nem kapcsolta be a biztonsági övét, kenőpénzt követelt tőle, majd miután a hölgy ezt megtagadta, anélkül hogy a szondát megfújatták volna vele, közölték, hogy a kapitányságra viszik vérvizsgálatra. Miután mindannyian beszálltak a rendőrautóba, a rendőrőrs helyett egy kihalt utcában kötöttek ki, ahol a vád szerint két rendőr is megerőszakolta a fiatal nőt. A feljelentés arra is kitér, hogy mindezek után a rendőrök szállására kísérték áldozatukat, és közölték vele, hogy „a világ legrosszabb dolga fog vele történni, ha feljelentést mer tenni”.