Vissza a tartalomjegyzékhez

E. K.
Tavaszi újburgonya

Néhány hét, és itt a nyár! A piacokon egyre több standon találunk az „öreg” helyett újburgonyát. Vitaminban és ásványi anyagban igen gazdag: tartalmaz C-, B1-, B2-vitaminokat, foszfort, kalciumot és vasat. Magas víztartalmánál fogva energiatartalma is töredéke öreg társának. E heti receptajánlatunk egytálételként salátával, de köretként is tökéletesen megállja a helyét.

Hozzávalók: 1 kg apró újburgonya, 1 csokor újhagyma, 1-1 db kaliforniai zöld és piros paprika, 15 dkg tisztított, szeletelt csiperke-gomba, 1/2 dl olívaolaj, só, őrölt bors, friss vágott petrezselyem.
Elkészítése: a burgonyát alaposan megmossuk, sózzuk, és néhány percig állni hagyjuk, így a héját könnyen le tudjuk dörzsölni. Ismét megmossuk, félretesszük. Az újhagymát, paprikát és a csiperkegombát megmossuk, felszeletel-jük. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat, és hirtelen megpirítjuk az összes zöldséget a burgonya kivételével, majd hozzáadjuk a megmosott burgonyát is. Sózzuk, borsozzuk, és kb. 20 percig fedő alatt, kis lángon készre pároljuk. Vizet nem adunk hozzá, mivel az újburgonya víztartalma igen magas. Ha a burgonyánk már elég puha, szórjuk meg az aprított petrezselyemmel, és fedő nélkül pirítsuk még néhány percig.